Kreativnost na djelu

Veliki grčki chef Thanos Feskos predstavio se zagrebačkoj publici na four hands večeri u Noelu s glavnim chefom Mariom Mandarićem

Vizija chefa koji je devet godina vodio jedan od najboljih svjetskih restorana, Geranium u Kopenhagenu, uvelike se temelji na interpretaciji tradicionalne gastronomije njegove rodne Grčke, gdje danas živi i radi

Prvi zagrebački restoran koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom, ali i time što je ove godine uvršten i na prestižni World’s 50 Best Discovery popis za 2025., ovog je petka ugostio vrhunskog grčkog chefa Thanosa Feskosa. O njemu možda najbolje govori činjenica da je od 2011. do 2020. godine bio head chef Geraniuma, restorana u Kopenhagenu, koji je među rijetkima na svijetu koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice, i to već devetu godinu zaredom, a proglašen je i najboljim restoranom na svijetu po izboru The 50 Best 2022. godine.

Po završetku puta u Geraniumu, Thanos Feskos karijeru je nastavio kao executive chef u Delti, restoranu u Grčkoj koji nosi dvije Michelinove zvjezdice, kao i onu zelenu. Danas Thanos priča svoju vlastitu priču, a dio nje je i gostovanje u Noelu gdje je s njegovim glavnim chefom Mariom Mandarićem prezentirao zajednički kreiran jedinstveni degustacijski meni kroz koncept four hands dinner.

image
Cropix/instagramthanosfeskos

Večer je započela pažljivo osmišljenim pozdravima iz kuhinje, koji su dali naslutiti smjer u kojem će se odvijati ova gastronomska priča. Na stolu su se našla četiri ukusna zalogaja, a među njima se posebno istaknuo hrskavi tartelette s kremom od slavonske dimljene kobasice i kulena, završen kiselim jabukama te čips sa sirom škripavcem i bučom - koji su spajali sočne kremaste zalogaje s osvježavajućim i hrskavim elementima. Ovi su zalogaji savršeno nadopunjavali piće dobrodošlice - Martin Albus liker od lješnjaka, koji je prošle godine proglašen najboljim na svijetu, a kojem će se posebno veseliti ljubitelji slatkih nota.

image
Privatna arhiva

Uvertira u cjelovečernji gastronomski doživljaj bio je Noelov prepoznatljiv domaći kruh, posluženo je i mekano mliječno pecivo zaliveno medom sa sjemenkama, koje se imalo priliku kombinirati s aromatiziranim maslacem. Oni koji su preferirali nešto laganije mogli su uživati u grisinima sa začinskim biljem - diskretan početak koji je pokazao koliko pažnje se posvećuje svakom detalju.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Vinska selekcija, pomno odabrana od strane Kristijana Harjača, novog maître d’ i sommeliera restorana, dodatno je upotpunila iskustvo. Maximin Grünhaus iz 2023., kristalno čisti rizling voćnog karaktera, bio je prva preporuka večeri.

Nakon uvodnih zalogaja, krenuli smo u morski niz jela. Za početak to je bio kapučino od poriluka i jastoga s morskom vlasuljom i mladim graškom, kremasta i bogata kombinacija - svježa, a opet utješna - pravi comfort food kada je u pitanju fine dining. Zatim je slijedio tart od graška i tartar od gljiva s crnim češnjakom - zeleno, svježe i elegantno jelo koje je podsjećalo na proljeće koje svi s nestrpljenjem ove dane čekamo, a sjajno ga je pratio Sauvignon Blanc-Sémillon iz Margaret Rivera, vino poznato po svojoj voćnoj strukturi i dugoj tradiciji.

image
Privatna arhiva

Vrhunac morskih okusa došao je u obliku skuše s krastavcem, hrenom i koprom - jelo koje je bilo nevjerojatno osvježavajuće i precizno balansirano. Taj je slijed poslužio sam Thanos Feskos u pratnji Mandarića - nestalo je s tanjura u trenu, čak i prije nego što smo stigli aktivirati okidač na kameri, zbog čega ćemo prepustiti vašoj mašti kreaciju koja nas je dočekala na tanjuru.

Vrhunac večeri, i naš osobni favorit, bio je bakalar s limunom, kefirom i brbavicama - jelo u kojem se postigla savršena ravnoteža kiselosti, kremoznosti i svježine mora. Ni premalo ni previše kiselo, svaki je zalogaj bio skladan i podatno zaokružen, a uz njega je poslužen elegantni St. Aubin 2020, vino koje je dodatno naglasilo složenost i suptilnost ovog jela.

image
Privatni album

Glavno mesno jelo večeri - patka s ciklom i hibiskusom - pokazalo se kao korektan slijed, solidan, ali ne i najupečatljiviji trenutak večeri (zaista je bilo teško nadmašiti raniji slijed). Ipak, nije bilo zamjerki na tehniku i balans okusa.

image
Privatna arhiva

Slatki završetak večeri podijelio nas je i pokazao kako je svako jelo individualna priča koju će svaki gost ispričati za sebe. Dobro poznati aromatični sorbet od ružmarina iz Noelove radionice bio je pun pogodak za one koji vole lagane i osvježavajuće deserte. Nakon njega je uslijedila Thanosova interpretacija klasičnog grčkog jogurta s kamilicom, medom i orasima - inovativan desert s naglašenim cvjetnim i orašastim tonovima, koji je možda bio izazovniji za klasične sladokusce, ali je donio dašak Mediterana na tanjur.

image
Privatna arhiva
image
Privatni album

Finalni trenutak večeri pripao je petit fours, malim slatkim zalogajima koji su zaokružili ovu izvanrednu grčko-hrvatsku gastro priču. Za cijenu od 240 eura po osobi (bez vinske pratnje, koju svakako preporučujemo), ovo iskustvo bilo je istinska poslastica za strastvene gurmane.

Poseban dojam ostavilo je osoblje, ponajviše voditelj i glavni sommelier restorana Noel - Kristijan Harjač, koji je iz Rovinja, iz restorana Agli Amici, prešao u zagrebački fine dining hram.

image
Noel

Njegova strast i predanost vrhunskom ugostiteljstvu osjetila se u svakom detalju večeri, a moramo spomenuti i kako nas je posebno iznenadio Ledenim vinom Frankovka 2016, koje je otvoreno za ovu specijalnu priliku. Nije ni čudo s obzirom na medne note koje su nas pratile i kroz Thanosov kreativan desert.

image
Privatna arhiva

Gostovanja poput ovoga potvrđuju da je Noel i dalje predvodnik zagrebačke gastronomske scene, a mogućnost uživanja u kulinarskoj viziji chefa poput Thanosa Feskosa, bez potrebe za putovanjem u Grčku, svakako je privilegija vrijedna svake pohvale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2025 09:02