Od mekog sira do mozzarelle

Spušta se s planine i stiže u Split! Vrsni sirar Hrvoje Kovač najavio prvu radionicu

Od mlijeka do prvog zalogaja - Planinski sirar pokazat će pet ključnih faza izrade sira - zakiseljavanje, zgrušavanje, cijeđenje, formiranje i soljenje

Kako je napisao naš glavni urednik Gordan Zečić u uvodu teksta koji je posvetio Hrvoju Kovaču - "bolje upućenim tragačima za najboljim sirevima koji se u nas mogu kupiti, i onima iz hrvatske tradicije i onima s plemenitom plijesni, iz francuske škole, jedna je web adresa, planinskisirar.shop, osobito napeta". Ako ga ne pratite u WhatsApp grupi Stinky cheese lovers, tada ste ga možda zamijetili na Facebooku ili Instagramu, gdje posljednjih dana najavljuje zanimljivu radionicu koja će se održati idući tjedan, u ponedjeljak, 3. ožujka.

"Spuštam se sa svoje planine i prva moja sirarska ‘igraonica‘ van moje sirane biti će baš u Splitu. Naučiti ću vas kako napraviti svježe sireve sa sirilom. Mozzarellu, meki krem sir... Pokazat ću vam i male majstorske trikove. Proći ćemo sve faze od mlijeka do gotovih sireva, a većinu toga ćete raditi sami", započeo je svoju objavu Kovač najavivši radionicu koja će trajati tri sata.

image

Hrvoje Kovač radi svježi sir, basu, kefir, kiselo vrhnje, mladi sir i sireve s plemenitom plijesni

Berislava Picek/Cropix

No, na ovoj radionici nećete samo učiti, nego ćete i stvarati, oblikovati i kušati djela stečenog znanja, a izradit ćete meki sir - lagan, mekan i savršen za slane i slatke kombinacije, krem sir - univerzalan kao namaz za doručak ili deliciju na sirnoj plati, zatim sir za slastice - zamjenu za mascarpone s puno manje kalorija te polutvrdi sir - mozzarellu - priviligiju i užitak koji si rijetko tko može priuštiti da ga kuša netom nakon što je napravljen.

image

Planinski sirar s obitelji se prije 15-ak godina preselio iz Zagreba u ličko mjesto Saborsko

Berislava Picek/Cropix

Nakon gotovo dva desetljeća eksperimentiranja i igranja sa sirevima, Hrvoje Kovač, na sceni poznat i kao Planinski sirar, podijelit će s polaznicima svoje trikove, a dobit ćete i skriptu sa svim potrebnim informacijama, da igru sa sirevima, kako je istaknuo, možete nastaviti kod kuće.

"Saznat ćete kako od ovih jednostavnih sireva složiti sirnu platu, a pokazat ću vam i kako sir zapravo nastaje, kako funkcionira i kako se, kad jednom pohvatate osnove, možete upustiti u igranje i stvaranje vlastitih kreacija. Od mlijeka do prvog zalogaja - kroz unaprijed pripremljene faze sireva proći ćete zakiseljavanje, zgrušavanje, cijeđenje, formiranje i soljenje. Dakle, pet od šest ključnih procesa! Šesti - zrenje - ostavljamo za neku iduću igraonicu", ističe Kovač.

Stoga, ako ste ljubitelj sireva i oduvijek ste maštali da ga jednog dana napravite sami, eto zaista sjajne prilike da o tome učite o jednoj od osoba koja o tome zna zaista puno. Radionica se, kako smo spomenuli, održava u ponedjeljak, 3. ožujka, u Jolandinoj "Kužini" u Splitu s početkom u 15 sati. Cijena je 120 EUR, a za sva pitanja možete se javiti Hrvoju Kovaču porukom na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. veljača 2025 06:02