Uz malo kreativnosti i poznavanja tehnike pripreme, uvidjela sam da ova hranjiva i izdašna namirnica nudi brojne mogućnosti i vrlo je uklopljiva od glavne do sporedne uloge nekog slanog jela ili deserta, a osim što je lako probavljiva, u sebi sadrži tvari koje se u organizmu pretvaraju u energiju. Za početak sam pri kuhanju palente zamijenila vodu mlijekom i dodala parmezan za kraj kako bi se stvorila kremasta konzistencija i punoća okusa. Višak bih iskoristila na vrlo jednostavan način pečenjem u pećnici u željenim oblicima prethodno namazanim s maslinovim uljem, te tako pripremljenu servirala bih kao prilog ili uz željeni umak.
Iako je palenta nekada bila poznata kao osnovna hrana siromašnih ljudi, danas je ovo jelo popularno ne samo u Italiji gdje je nastala, nego i u mnogim europskim i okolnim zemljama gdje su je također prepoznali kao ukusnu i laku za pripremiti. Među poznatijim jelima s palentom su svakako palenta s jetricama na venecijanski, palenta s raznim morskim brudetima ili mesnim gulašima, zatim popularni žganci s prženim čvarcima i kiselim zeljem ili pak s kajmakom. Recepte koje sam pripremila za vas prilagođeni su djeci, a možda bih i sama ranije zavoljela palentu da su mi je pripremali na ovakav način. Krumpiriće od palente, koje sam nazvala 'palentići', izvrstan su prilog uz brojna mesna ili riblja jela, a poznati okusi klasične pizze s rajčicom, mozzarellom i origanom bez sumnje će zavoljeti i oni skeptični.
Osim njoka od palente s povrćem i slaninom, pripremila sam i predivni kolač od palente s bademima i borovnicama koji bez problema možete napraviti i za dječji rođendan. Bila sam uvjerena kako nikad neću voljeti ovo jelo, no nova saznanja i drugačiji pogledi na prehranu tu su predrasudu razbili i nisam požalila što sam joj dala šansu. Ponekad je uz maštovitost važna i upornost kako bi i naša djeca prihvatila neku namirnicu koju su na prvi dojam iz nekog razloga odbili. Iskušajte recepte koja sam vam pripremila i osuvremenite ovu vrijednu namirnicu u svojim svakodnevnim jelima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....