Evo tko sudjeluje

Počeo je 30. Tjedan restorana, cijene za ručak i večeru kreću se od 20 do 26 eura

 Unsplash/Kevin Curtis
Restorani diljem Hrvatske otvaraju svoja vrata novim gostima u svrhu promocije restoranske kulture

Hrvatska će od 21. do 30. ožujka 2025. ponovno postati središte gastronomskih užitaka zahvaljujući 30. Tjednu restorana. Tijekom ovih deset dana, ljubitelji fine hrane imat će priliku uživati u posebno osmišljenim jelovnicima u više od 50 restorana diljem zemlje i to, kako najavljuju, po pristupačnim cijenama.

Za ručak u tri slijeda cijene se kreću od 20 do 24 eura, dok je večera dostupna od 20 do 26 eura. Svaki jelovnik uključuje predjelo, glavno jelo i desert, a mnogi restorani dodatno nude aperitiv ili čašu vina kako bi iskustvo bilo još posebnije.

Na popisu sudionika nalaze se restorani koji zadovoljavaju različite gastronomske preferencije - od vegetarijanskih i veganskih opcija do mesnih specijaliteta. Posebno se ističe Zagreb s najvećim brojem prijavljenih restorana, poput Byblosa u Teslinoj ulici, Asia Thai restorana u Šenoinoj ili, primjerice, Matrixa na Slavonskoj aveniji. Split nudi nekoliko izvrsnih opcija poput Brasserie on 7 i Zinfandel Food & Wine Bara, dok su u ostatku Hrvatske uključeni restorani poput Dvorca Mihanović u Tuheljskim Toplicama, Konobe Soprano u Puli ili Konobe Kala na Braču.

image
Pexels

Inače, Tjedan restorana osmišljen je po uzoru na slične manifestacije u svjetskim metropolama poput New Yorka. Njegova misija je promocija hrvatske gastronomske scene, poticanje interakcije između ugostitelja i posjetitelja te omogućavanje širem krugu ljudi da uživaju u vrhunskoj kuhinji po povoljnijim cijenama. Inicijatori projekta, Željka Marjanović i Ozren Drobnjak, žele približiti restoransku kulturu građanima i oživjeti domaću gastro scenu.

Ova manifestacija ne samo da privlači nove goste nego pomaže restoranima da predstave svoju kuhinju široj publici. S obzirom na rastuće cijene objedovanja u restoranima, bilo bi lijepo da se još više restorana uključi u budućim izdanjima Tjedna restorana kako bi omogućili pristupačniju ponudu i privukli nove goste.

Želite li iskusiti nešto novo, svoje mjesto rezervirajte na vrijeme, a što pojedini restorani nude pogledajte na jelovnicima koji su dostupni na službenoj stranici Tjedna restorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2025 02:36