Nikad ne biste pogodili

Novo istraživanje sve je iznenadilo! Otkriva koliko i kako kuhati jaje da bude savršeno

Za savršeno kuhano jaje potrebne su dvije različite temperature vode, ali nikakvi posebni kuhinjski gadgeti nisu nužni

Jeste li se ikada zapitali postoji li znanstveno dokazana metoda koja jamči savršeno kuhano jaje - svaki put? Ako jeste, niste jedini. Naime, kuhanje jajeta možda zvuči jednostavno, ali svatko tko je ikad razbio pretvrdi ili premekani žumanjak zna da nije tako lako postići savršen balans. Ljubitelji kuhanih jaja često raspravljaju o idealnom vremenu kuhanja, temperaturi vode i dodacima koji mogu poboljšati proces. Neki tvrde da je ključ u dodavanju octa kako bi se smanjio miris sumpora, dok drugi vjeruju da je sol u vodi ta koja sprječava pucanje ljuske. No, što ako postoji precizna metoda koja eliminira sve nedoumice i jamči savršen rezultat?

Talijanski znanstvenici objavili su da je ključ za idealno kuhano jaje proces koji traje 32 minute i uključuje izmjenu dviju različitih temperatura vode. Razlog tome leži u različitom kemijskom sastavu bjelanjka i žumanjka, koji se ne zgrušavaju na istoj temperaturi.

image
Pexels

Njihova metoda, nazvana "periodično kuhanje", objavljena je u časopisu Communications Engineering. Znanstvenici su pomoću softvera za analizu dinamike fluida i testiranja na otprilike 300 jaja razvili tehniku koja optimizira teksturu i nutritivne vrijednosti jajeta, a mogla bi imati primjenu i u inovativnim kulinarskim postupcima te obradi materijala.

Proces se sastoji od naizmjeničnog uranjanja jajeta u kipuću i mlaku vodu - dvije minute u vodi od 100°C, zatim dvije minute u vodi od 30°C, ponavljajući postupak ukupno osam puta. Da, dobro ste pročitali. Na taj način postiže se savršeno kuhan bjelanjak, dok žumanjak ostaje optimalno termički obrađen pri prosječnoj temperaturi od 65°C.

image
Alexpro9500/Getty Images/istockphoto

"Naš postupak omogućuje savršenu teksturu bez prekuhavanja žumanjka, a pritom ne zahtijeva nikakve posebne kulinarske vještine ili skupe uređaje", izjavio je Ernesto Di Maio, znanstvenik sa Sveučilišta u Napulju, za The New York Times.

Iako se 32 minute i precizno izmjenjivanje temperatura mogu činiti kao pretjerano dug i složen proces za nešto tako jednostavno kao što je kuhano jaje, ova metoda sigurno će privući one koji teže savršenstvu u kuhinji. Bilo da ste strastveni gurman, ili jednostavno netko tko voli znanstveno utemeljene pristupe svakodnevnim zadacima, ovaj postupak mogao bi vam postati omiljeni trik ili, pak, izazov ili tek razlog da se dobro nasmijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. veljača 2025 12:34