U vinoteci Nesputana vina započela je nova sezona vinskih radionica, donoseći tri jedinstvena susreta s vinarima i kušanje njihovih vina. Ova vinoteka specijalizirana je za organska, biodinamička i prirodna vina, odnosno vina proizvedena uz minimalne ili nikakve kemijske i mehaničke intervencije. Od otvorenja 2022. godine, Nesputana vina organizirala su niz vinskih radionica, a u veljači donose tri intrigantne teme za sve ljubitelje autentičnih vina.
Prva radionica, "Iz prve ruke: Vinarija Keltis“, održava se 13. veljače i donosi priču o jednoj od najistaknutijih slovenskih prirodnih vinarija. Keltis, smješten u Bizeljskom, poznat je po ekološkom i biodinamičkom pristupu vinogradarstvu, a specijalizirani su za pjenušava i mirna vina koja fermentiraju isključivo prirodnim kvascima, bez filtracije i s minimalnim sumporom. Na radionici će sudjelovati i sam vinar Miha Keltis, koji će iz prve ruke podijeliti svoju vinsku priču.
Nakon Keltisove autentične vinske priče, 20. veljače na redu je jedno od poznatijih imena austrijske biodinamike - Gut Oggau. Ova vinarija smještena je u regiji Burgenland, u mjestu Oggau, a osnovali su je Stéphanie i Eduard Tscheppe, par koji je 2007. godine odlučio obnoviti zapuštenu vinariju iz 17. stoljeća. Od samog početka prakticiraju biodinamičke metode, koristeći isključivo prirodne kvasce i minimalne intervencije u proizvodnji vina. Ono što ovu vinariju čini posebno prepoznatljivom su etikete njihovih vina - na njima su prikazani članovi imaginarne obitelji Gut Oggau, svaki s jedinstvenom osobnošću koja odražava karakter određenog vina. Ovaj koncept osmislili su Stéphanie i Eduard u suradnji s lokalnim umjetnikom Jung von Mattom, stvarajući intrigantnu priču koja prati svaku bocu. Radionica će pružiti priliku za detaljnije upoznavanje s njihovim vinima i pričama koje nose.
Posljednja radionica u veljači, "Prosti faktori prirodnih vina“, održat će se 21. veljače i bit će posvećena ključnim elementima koji definiraju prirodna vina. Sudionici će saznati više o utjecaju tla, klime, spontanih fermentacija te načinima na koje vinari oblikuju vina bez aditiva i filtracije.
Mjesta na radionicama su ograničena na samo sedam sjedećih mjesta, a svi zainteresirani mogu pronaći više informacija i rezervirati mjesto putem ove e-mail adrese. Ove tri radionice pružaju priliku za dublje razumijevanje prirodnih vina kroz iskustva vinara koji ih stvaraju - događaji koje ljubitelji vina svakako neće htjeti propustiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....