![36006364](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/08/k_36006364_640.png)
Iako postoji mnogo vrsta jela od tjestenine, da pitamo deset ljudi na cesti koje im je najdraže - zasigurno bismo dobili barem osam različitih odgovora. Svatko, naime, ima svoju omiljenu. Nekima je to carbonara, drugima tagliatelle s kozicama, trećima lazanje, a mnogima vječni klasik - bolognese.
Kad govorimo o ovoj temi, treba dodati i kako je nedavno u svijetu popularna stranica Svijet statistike podijelila objavu na platformi x, pozivajući se na Taste atlas, koja su to najpopularnija jela od tjestenine na svijetu, a zanimljivo je da se među njima našlo i jedno iz Hrvatske. Očekivano, prva mjesta na toj su ljestvici zauzela jela iz domovine paste - Italije. Redom su to linguine s plodovima mora, pa pappardelle s veprovinom, zatim carbonara, pa tagliatelle i lasagne s bolognese umakom i pasta alla gricia (tjestenina s guancialeom). Niz talijanskih prekida jelo tipično za Grčku - Giouvetsi, nakon kojega opet do 12., a zatim i do 18. mjesta slijede redom talijanski recepti za jela s tjesteninom.
No, pored Italije i Grčke, na listi se našlo i jedno tipično hrvatsko, pogotovo za područje Primorja i Kvarnera, a posebno otoka Krka. Riječ je o šurlicama sa škampima, tjestenini napravljenoj od samo nekoliko jednostavnih sastojaka, sa kvarnerskim škampima. Slične istarskim fužima, šurlice su tanje i malo duže te se poslužuju uz bogate mesne i riblje umake.
Tradicionalno, ova je tjestenina, simbol otoka Krka, priprema se u Vrbniku, Malinskoj, Puntu, ali ako želite probati one prave - trebate se uputiti u Dobrinj, gradić u unutrašnjosti otoka gdje je još uvijek neizostavan dio domaće kuhinje. Osim sa škampima, šurlice su, ako pitate Krčane, najbolje s gulašom od junetine. Kako ih napraviti, donosimo vam u nastavku.
RECEPT ZA ŠURLICE
Trebat će vam:
1 kg glatkog bijelog brašna
3 žumanjka
4 dcl vruće vode
4 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli
Priprema:
Brašno obavezno prosijte, pa od svih navedenih sastojaka umijesite čvrsto tijesto, a kad ga umijesite ostavite ga da odstoji 60 minuta.
Radnu površinu pobrašnite, pa kuglu tijesta narežite na jednake komade i od njih oblikujte valjke. Duge valjke režite na manje komade, veličine njoka. Svaki onda stavite u dlan pa ga uz pomoć pleteće igle (iglu stavite po sredini svakog komadića tijesta) vrtite između dlanova dok tijesto ne bude lijepo tanko omotano. Iglu zatim polako izvucite iz oblikovane šurlice, jer treba ostati šuplja, stavite na pobrašnjenu površinu. Svježe šurlice kuhajte u zasoljenoj vodi tek nekoliko minuta prije serviranja uz omiljeni umak od mesa ili plodova mora.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....