ŠTO KUHATI?

Poljski gulaš s kiselim kupusom, svinjetinom i kobasicom najbolji je na hladne zimske dane

 Nataly Hanin/Getty Images
Uz klasične i uobičajene sastojke, trebat će vam još i sušene gljive i suhe šljive...

Trebat će vam:
500 g svinjetine (najbolje lopatica ili plećka)
300 g kobasica (po izboru, npr. dimljene ili ljute)
2 glavice crnog luka
500 g kiselog zelja
300 g svježeg zelja
50 g sušenih gljiva
100 g suhih šljiva
1 konzerva pelata (400 g)
1 l temeljca (po potrebi)
1 - 2 žlice masti
sol i papar po ukusu
Priprema:
Meso narežite na kocke veličine zalogaja, kobasice na ploške debljine oko jedan centimetar, luk nasjeckajte, a svježe zelje narežite na trakice. Na masti dobro popržite kockice mesa sa svih strana, a zatim ih izvadite i ostavite sa strane. Na preostaloj masnoći, koju je meso pustilo, kratko popržite nasjeckani luk, pa dodajte narezano kiselo zelje. Pržite desetak minuta dok zelje malo omekša, a zatim dodajte svježe narezano zelje, kobasice, sušene gljive, suhe šljive i nasjeckane pelate. Vratite poprženo meso u posudu, sve kratko popržite, popaprite i zalijte temeljcem toliko da pokrije sve sastojke. Nakon što zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno još otprilike jedan sat, povremeno miješajući. Na kraju provjerite okus i, ako je potrebno, dosolite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. veljača 2025 07:42