RUČAK BEZ KUHANJA

MALA ŠKOLA SIROVE HRANE: Poduzetnica Tina Uglješić nam je pokazala kako pripremiti odličan ručak bez da palimo štednjake!

 Marko Miščević
Što kažete na to da od ponedjeljka do petka za ručak pripremite jela za koja ne morate uključivati štednjak niti koristiti pećnicu? Da, i nama zvuči kao odlična ideja

Kao što našim domovima povremeno dobro dođe temeljito čišćenje, tako i naš organizam zaslužuje malo odmora, pa se svako proljeće trudimo pročistiti um od negativnih misli, a tijelo od nakupljenih toksina i teške hrane koja je obilježila zimski period. Pritom sasvim prirodno posežemo za laganijim obrocima prepunim povrća, a sve nam je mrskije stajanje pred štednjakom. Što kažete na to da ovo proljeće započnemo s jednim izazovom? Zašto ne bismo na tri tjedna pekarske proizvode, meso i slatkiše zamijenili svježim voćem, sirovim povrćem i zasitnim orašastim plodovima? Prehrana koja se temelji na voću i povrću bez termičke obrade možda se doima kao neizvediv pothvat, no zapravo je potrebno samo malo pripreme i želja za isprobavanjem novih okusa i recepata.

Marko Miščević

Živi dokaz da se može ukusno hraniti bez kuhanja i pečenja te se pritom osjećati izvrsno, poduzetnica je Tina Uglješić, autorica uspješnog hrvatskog blog Zelenarium, koji prati više od 30 tisuća ljudi na društvenim mrežama. Zelenarium je započeo kao mala online kuharica posvećena sirovoj hrani, a uskoro će navršiti pet godina postojanja. Datum njegova pokretanja podudara se s rođendanom ove strastvene zagovarateljice veganske hrane jer je blog Tina odlučila sama sebi pokloniti kao dobrodošao ispušni ventil, novi hobi i digitalno mjesto na kojem će najdraže recepte i praktične savjete o pripremi hrane moći podijeliti sa svojim najbližima. I straživanje sirove hrane, odnosno jela koja nisu termički obrađena, Tina je započela sasvim slučajno, kad joj je pod ruku došla knjiga "U 12 koraka do sirove hrane" Victorije Boutenko.

Marko Miščević

- Moj prelazak na sirovu hranu bio je postupan. Počela sam sa smoothiejima, prešla na salate, a sada već dulje vrijeme jedem isključivo sirovu hranu. Moji doma još su svejedi. Suprug me odmah podržao u odluci, a djeci sam objasnila zašto se hranim ovako. Kako ja poštujem njihov, tako oni poštuju moj izbor prehrane. Nikome ne branim da jede što želi, ali ne kupujem suhomesnate proizvode ni rafinirani šećer te u hladnjaku ne držim mlijeko životinjskog porijekla - uz osmijeh nam je objasnila.

Marko Miščević

Tina je danas suvlasnica agencije za digitalni marketing, a održavanje Zelenariuma, vođenje edukacija pod nazivom Mala škola sirove hrane te sudjelovanje na brojnim konferencijama o nutricionizmu predstavljaju joj užitak koji je uspjela pretvoriti u brend. Uspjeh bloga omogućio joj je suradnju s velikim brendovima poput VerVite, Jamnice ili Enciana te pomogao stvoriti brzorastuću zajednicu istomišljenika, ljudi koji su se odmaknuli od naučenog načina života i prehrane. Nas u redakciji Dobre hrane zaintrigirala je svojim promišljenim pristupom zdravoj prehrani, kao i činjenicom da joj je jedna od životnih misija pomoći drugima da pomognu sami sebi. Educiranjem javnosti i promicanjem kvalitetne prehrane Tina je Zelenarium pretvorila u popularno odredište za sve koji žele živjeti zdravije.

Marko Miščević

- Jako često čujem rečenicu 'Ja to nikada ne bih mogao' i to mi je najdraže - ja sam bila ta koja je govorila da nikada ne bih mogla bez pekarskih i mliječnih proizvoda, a posebno mi je dugo trebalo da se riješim sireva. No, kako stara poslovica kaže, nikad ne reci nikad. Ne tjera me samo uvjerenje da se ovako hranim, nego dobar osjećaj u tijelu i općenito u životu, a nema bolje motivacije od toga. Prelazak na ovu vrstu prehrane ne znači da morate jesti malo ili da ćete stalno biti gladni. Možda ćete pojesti malo više kako biste osjetili sitost, ali na kraju dana time radite više za svoje zdravlje - istaknula je Tina.

Marko Miščević

Naravno, sve počinje s navikama. Istraživanja pokazuju da je za stvaranje dobre navike potreban minimalno 21 dan, a za njezino usvajanje morate ustrajati dva do tri mjeseca. No, kad je riječ o sirovoj hrani, već nakon tjedan dana osjetit ćete veliku promjenu u razini energije koja će vas potaknuti da nastavite. - Ljudi krive stres i genetiku za svoje bolesti, no zapravo je ključ u hrani. Ona nam pomaže da živimo ljepše i s manje stresa. Sve bolje funkcionira kada se dobro hranimo. Smatram da sebe trebamo voljeti više od svoje hrane te hranu moramo podrediti sebi kako bismo živjeli zdravo i kvalitetno.

Marko Miščević

A upravo kvaliteta namirnica mora biti na prvome mjestu. Svima kažem da si dopuste malo znatiželje i da se testiraju tri tjedna ovim načinom prehrane. Već nakon deset dana osjetit ćete veliko olakšanje. S toliko trivijalnom promjenom možete započeti novi život. Ne bi li to svatko htio - pita Tina. S ovakvom promjenom prehrane nestaje i potreba za utjehom u hrani jer ona postaje pomoćno sredstvo za kvalitetniji život, a ne nešto zbog čega se pet minuta osjećamo dobro i onda dobijemo grižnju savjesti.

Marko Miščević

- Mnogi se radije uvjeravaju da je promjena prehrane komplicirana i skupa, samo da ne bi morali nešto poduzeti. Ljudi ne vole izlaziti iz svoje zone komfora radi promjena. Ja sam živi primjer da se to može i u našem sustavu. Budim se jednako rano kao i svi drugi, odradim normalan radni dan i završavam ga navečer kada i svi ostali. Nisam odrasla u obitelji vegana, cijeli svoj život sam bila svejed, ali i opterećena hranom, stalno umorna i u potrazi za utjehom u hrani.

Marko Miščević

Sada sam prepuna energije, puno zdravija i bolje se osjećam. Da je veganstvo budućnost, a ne samo pomodnost, već su odavno prepoznali i ugostitelji, pa se tako po svijetu neprestano otvaraju novi restorani koji nude vegansku i sirovu hranu. U Hrvatskoj za sada nemamo puno izbora kad je riječ o ovom obliku prehrane, što je problem koji se rješava educiranjem javnosti, a time i budućih poduzetnika. - Zaista želim ljude naučiti sve o ovoj vrsti prehrane, edukacije radim sa srcem i mislim da se to primijeti. Mala škola sirove hrane nije samo predavanje, to je život, a ljudi ne dolaze samo po recepte, nego po cijelu filozofiju tj. koncept stila života.

Ljudi dolaze naučiti kako planirati svoju prehranu i kako se pripremiti unaprijed da im se ne dogodi prazan hladnjak zbog kojeg će posustati. Cilj mi je motivirati polaznike da prijeđu u potpunosti na sirovu prehranu, da promišljaju što jedu i kako priroda, ali i naša industrija funkcioniraju - zaključila je Tina.

Špageti od tikvica s kremastim pestom od bosiljka

Wrap u listovima kupusa s dimljenim umakom

Marko Miščević

Povrtni burgeri s guacamole umakom i salatom

Marko Miščević

Salata od krastavaca s tzatziki umakom i kruhom bez pečenja

Marko Miščević

"Rižoto" od cvjetače s curry umakom

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 12:47