
Iako popularna među turistima, ova osamljena lokacija i rustikalni izgled kućice teško se na prvu povezuju sa svijetom fine dininga. A opet, samo nekoliko mjeseci nakon što su McCauley i njegova supruga Sophie otvorili Homestead Cottage u okrugu Clare, Michelinov vodič dodijelio mu je zvjezdicu, a neki su ga proglasili najboljim restoranom u Irskoj.
Seoski ambijent nije umanjio uspjeh restorana, a Michelin ga je opisao kao vjerojatno najruralnijeg među ovogodišnjim dobitnicima, ističući pri tome, kako kažu, prekrasne irske namirnice, koje čine srž njegova jelovnika.
Ovo je postignuće tim značajnije s obzirom na nestabilnost ugostiteljske industrije u Irskoj i mnogim drugim zemljama posljednjih godina, pri čemu su se mnogi restorani našli na simboličnoj litici jednako strmoj kao ona na kojoj je smješten Homestead Cottage. No, McCauley, Škot, i njegova supruga Sophie, francuska ugostiteljica, čini se da su više zainteresirani za jedinstvene okuse ovog zapadnog kutka Irske nego za osvajanje nagrada.
"Naša načela su - lokalno, sezonsko i najkvalitetnije što možemo pronaći", kaže McCauley za CNN.
McCauley živi na zapadu Irske od 2013. Njegova majka potječe iz ove regije, a djed mu je bio neovisni proizvođač mlijeka. McCauley kaže da je oduvijek osjećao neku privlačnost prema Clareu.
Školovao se na Kraljevskoj akademiji kulinarske umjetnosti u Londonu te radio u vrhunskim restoranima poput Number One u Edinburghu i Campagne u Kilkennyju, Irska. Zatim je dobio posao u restoranu hotela Gregan’s Castle u Burrenu, okrug Clare, gdje je naposljetku postao glavni kuhar i upoznao svoju buduću suprugu.
Do 2023. McCauley je bio spreman za novi izazov. Lokalni poduzetnik ponudio je paru najam 200 godina stare kućice izvan sela Doolin, u blizini slavnih Cliffs of Moher. McCauley je bio skeptičan. No, Sophie, tada osam mjeseci trudna, rekla je da vrijedi pokušati, s obzirom na to da se paru veoma svidjela sama građevina.
"Mislim da mi se tada sve nekako posložilo u glavi", kaže McCauley.
Imali su šest tjedana da sve pripreme za otvaranje. A onda, točno dva tjedna prije otvorenja, Sophie je rodila kćerkicu Iris.
Prvih nekoliko tjedana u srpnju 2023. bilo je mirno. No tada je stigla vrlo pozitivna recenzija u The Irish Timesu, nakon čega su stvari izmaknule kontroli. Već u veljači 2024. restoran je dobio Michelinovu zvjezdicu, samo šest mjeseci nakon otvorenja.
"To definitivno nismo očekivali, pogotovo ne tako brzo", priznaje McCauley.
Homestead Cottage ne nudi fiksni jelovnik te intenzivno rade na tome kako bi se smanjio otpad. McCauley uživa u slobodi koju mu to pruža – može se prilagođavati umjesto da ostane vezan uz unaprijed definirani jelovnik. To znači da može odabrati češnjak, bob i kelerabu iz vlastitog vrta. Ove godine beru šparoge već četvrtu sezonu i nadaju se prvom pravom urodu.
"Razlika u okusu je nevjerojatna. Tek tada zaista kuhaš u skladu sa sezonom."
Za McCauleyja irska kuhinja nije toliko u jelima koliko u namirnicama.
Irsko mlijeko naziva proizvodom svjetske klase i smatra da bi se Irska trebala ponositi svojom govedinom i janjetinom.
"Ne tove ih žitaricama kao u tolikim drugim zemljama. Devedeset posto ih se uzgaja na pašnjacima."
Njegova jela nose nazive lokalnih mjesta, jer je lokacija neodvojivo povezana s namirnicama: kamenice Flaggy Shore iz sjevernog Clarea, rakovi iz Mohera, jakopske kapice iz Connemare, grdobina s Aranskih otoka, govedina iz Burrena.
Za uspjeh svoje kuhinje najviše zasluga daje dobavljačima.
"Povrće raste šest mjeseci dok ne stigne do nas. Janjad se uzgaja šest do osam mjeseci. Mi smo samo zadnja karika u tom procesu. Od loših namirnica ne možeš napraviti vrhunsko jelo", zaključio je simpatični chef.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....