
Dok se neki restorani bore svim silama kako bi dobili Michelinovu zvjezdicu, drugi ju jednostavno ne žele, a među onima koji su ju odlučili ‘vratiti‘ našao se prošle godine i jedan hrvatski restoran u Lovranskoj Dragi, koji je 2019. postao prvi na Kvarneru s Michelinovom zvjezdicom.
Mnogi su chefovi izašli van sa svojim pričama te su složni u tome kako je pritisak koji su osjećali u mjesecima koji su prethodili objavljivanju novog Michelinovog vodiča bio jednostavno prevelik, štoviše za neke nimalo vrijedan ove laskave titule. Tako je chef Sébastien Bras zatražio 2017. da se njegov restoran u središnjoj Francuskoj povuče iz vodiča, no na njegovo iznenađenje, njegov je restoran dvije godine kasnije vraćen u vodič s dvije zvjezdice. Ipak, on kao i neki njegovi kolege odbija dopustiti Michelinu da ocijeni njegov restoran La Ferme de la Ruchotte.
Ove je godine jedan od najboljih francuskih chefova Marc Veyrat zbog svega odlučio povući drastičan potez te je zabranio Michelinovim kritičarima da pristupe njegovom novom restoranu iza čega leži nekoliko godina star obračun, piše CNN.
Naime, prije pet godina Veyrat je tužio prestižni Michelinov vodič zbog nepovoljne recenzije svog soufflea zbog čega je vodič snizio rang njegova restorana La Maison des Bois s tri na dvije zvjezdice. Francuski chef podnio je tada tužbu protiv Michelinovog vodiča, tražeći da uklone njegov restoran s popisa, isplate mu simboličan jedan euro odštete i objasne razloge svoje odluke, no parnicu je izgubio te je morao platiti sudske troškove što mu zasigurno nije najbolje sjelo.
"Oni su nesposobni", kazao je za Michelinove inspektore koji su ga kritizirali jer je navodno u svom souffleu koristio cheddar, a ne lokalne sireve kako je tvrdio.
La Maison des Bois, smješten u blizini francuskog alpskog sela La Croix Fry, u međuvremenu je preuzela Veyratova kći, koja ga je preimenovala u Le Hameau de mon Père. Veyrat je novi poslovni iskorak u Megèveu pokrenuo jer mu je nedostajao rad u restoranu te ovaj put nastoji izbjeći Michelinovu kategorizaciju pod svaku cijenu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....