Koji je najbolji?

Krenuli smo u potragu za najboljim cheesecakeom u gradu! U Cukeraju nas nisu razočarali, ali nešto bismo ipak promijenili

Svi volimo dobar komad svježe pečenog cheesecakea, pitanje je samo tko ga radi najbolje u Zagrebu?

Cheesecake je više od deserta, to je trenutak čistog uživanja. Savršena ravnoteža kremastog sira, hrskave podloge i lagane slatkoće koja se topi na jeziku – čarolija nas je natjerala da krenemo u gastronomsku potragu za najboljim primjerkom u Zagrebu. Da, svjesni smo da je svaka mamina verzija vjerojatno bolja od onih u vitrinama slastičarnica, ali tko bi izdržao lutati ulicama i kucati na vrata nepoznatih kuhinja? Stoga smo se ograničili na javno dostupne adrese, odnosno, slastičarnice.

U subotnje poslijepodne krenuli smo prema Pakoštanskoj ulici 12, adresi na kojoj se nalazi Cukeraj na Jarunu.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Cukeraj nas je dočekao simpatičnim prostorom te unutrašnjošću koja je mirisala na note vanilije, pečenog maslaca i svježe pečenih krafni. No, nismo dopustili da nas zavedu mirisi, naša je pažnja odmah bila usmjerena na komad cheesecakea koji je svojim mirisom i izgledom obećavao mnogo.

image
Privatna Arhiva

Klasični njujorški ostavlja malo prostora za inovacije, no ovdje je tradicija bila poštovana do detalja. Dvostruki sloj kreme, jedan neutralno kremast, a drugi lagano citrusni, ležao je na podlozi od zdrobljenih keksa, prelivenih maslacem. Već na prvi zalogaj, krem sir se nježno topio u ustima, a podloga nije bila ni previše tvrda ni premasna. Čak je i prah od kekasa na površini, kojeg nije bilo puno, bio poprilično fin.

image
Privatna Arhiva

Međutim, onda je došla cijena od 4,30 eura. Iako je porcija bila izdašna, postavlja se pitanje - treba li klasični cheesecake koštati nekadašnje 32 kune?

Prezentacija i sastav bili su solidni, ali unatoč tome ostaje dojam da nešto nedostaje. Možda je to želja za malo posebnijim okusom, ili pak očekivanje manje predvidivosti u interpretaciji tradicionalnih okusa, želja da nas cheesecake ostavi bez daha, a ne samo s blagim osjećajem zadovoljstva.

image
Privatna Arhiva

Jedno je sigurno, Cukeraj na Jarunu predstavlja pouzdan izbor za one koji cijene konzistentan okus klasičnog cheesecakea i ugodan ambijent. Naravno, važno je napomenuti da je, na današnjem tržištu, gotovo svugdje cheesecake dostupan po sličnoj cijeni, ali kao i kod ostalih, vjerujemo da bi uz tu cijenu prostor za dodatnu kreativnost mogao doprinijeti jedinstvenom doživljaju deserta. Za one koji tragaju za iskustvom koje će ih ostaviti bez daha, potraga za onim savršenim komadom cheesecakea vjerojatno će se nastaviti, kao i kod nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2025 10:18