
U potrazi za najboljim komadom cheesecakea ovoga tjedna uputili smo se u slastičarnicu koja se smatra adresom za najbolji cheesecake ne samo u Zagrebu, već i u cijeloj Hrvatskoj. Dobro pogađate, posjetili smo slastičarnicu Torte i to, mjesto koje posluje gotovo dvadeset godina, od trenutka kada je Martina Bračić prva shvatila da Zagrebu nedostaje torta od sira. Praktički izgradivši slavu svoje slastičarnice na ovom jednom desertu, po mnogima besprijekornom, potaknula je Bračić i niz slastičarnica koje su slijedile njezin primjer lijepog, modernog interijera s ukusnim slasticama. No, ne samo to. Mnoge slastičarnice su pokušale replicirati njezin, usuđujemo se reći, legendarni recept, koji ona naziva svojom verzijom njemačkog kolača "Käse sahne", a do kojeg je došla nakon brojnih pokušaja.
No, da ne dužimo - uputili smo se u jednu od nekoliko njihovih lokacija, onu na adresi Ulica Frana Vrbanića 22, blizu Kvatrića. Došli smo dosta kasno pa nas je ugodno iznenadilo što su imali i običnu verziju cheesecakea kao i onu s voćem, odnosno kupinom, pa smo odlučili isprobati obje. Ugodan prostor, što je i sama ideja Torti i to, svakako je pridonio cjelokupnom iskustvu.
Običan cheesecake (4,80 €) zaista je tehnički besprijekoran. Kreme su nježne i kremaste teksture, podloga od keksa mekana, ali dovoljno čvrsta da se kolač ne raspada. Cijeli zalogaj vrlo je lagan i ne ostavlja nikakvu težinu u ustima. Također, dovoljno je sladak te mu - tehnički - ne možemo pronaći baš nikakvu zamjerku (osim možda da bi mogao biti veći ili jeftiniji da s većim guštom pojedemo dvije kriške).
Verzija s kupinom (4,80 €) također je vrlo vibrantnog okusa; krema od sira je svježa, gotovo puterasta i topi se u ustima. Kupina dodaje zanimljivu voćnu notu i teksturu pri zagrizu, no ova verzija ipak je malo slađa od obične varijante. Nije da nam to nužno smeta, ali vrijedi primijetiti.
Jednako kao što valja primijetiti da se tijekom godina kvaliteta nije nimalo pokvarila - dapače, bolji je nego ikad prije.
Međutim, ono što bi mnoge moglo odbiti jest cijena. Naime, 4,80 eura (nekadašnjih 36,18 kuna) visoka je cijena jer ovdje se ne radi o velikom komadu kolača već o malom trokutu koji vam neće biti dovoljan kao samostalan desert. Da, kolač jest nevjerojatno ukusan i lagane teksture, ali za taj novac ipak bismo očekivali konkretniji komad, pa ne možemo reći kako je ova cijena opravdana za ovaj kolač.
Dakle, cheesecake u Torte i to okusom, teksturom i vizualno opravdao je visoka očekivanja, međutim ne bismo ga nazvali dobrom vrijednošću za novac.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....