Kako rezati luk bez suza

Ako vas sama pomisao na rezanje luka rasplače, obrišite suze i pročitajte što vam želimo reći.

Prvo, zašto plačete? U luku se nalazi enzim koji reagira sa zrakom i stvara plin, a taj se plin u dodiru sa zrakom pretvara u kiselinu koja nagriza oko i oči počinju suziti.

Ne mora vas baš svaka zaprška baciti u očaj jer ima nekoliko načina na koje možete ublažiti kemijsku reakciju koja uzrokuje stvaranje suza.

  1. Možda vam zvuči kao banalan savjet – ali koristite oštar nož. Što je nož oštriji, to manje morate pritiskati luk, a to smanjuje količinu enzima koji se oslobađa. A, naravno, i sam proces ide brže.
  2. Neki smatraju da je najbolje luk staviti nakratko u zamrzivač. Deset do petnaest minuta trebalo bi biti sasvim dovoljno.
  3. Mislili ste da je naša slika s početka članka šala? Samo donekle. Onemogućite li pristup zraka očima, neće biti ni suza. Vjerovali ili ne, postoje specijalizirane naočale za rezanje luka. Američki proizvod, naravno.
  4. Ako nosite kontaktne leće, problema s lukom vjerojatno nemate jer leća štiti oko od isparavanja.
  5. Oni vrlo spretni mogu rezati luk pod vodom. Mi se u takve pothvate još nismo upuštali.
  6. Dišite na usta. Tako će se smanjiti dotok plina do očiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 01:25