JEDINSTVENI OKUSI

Jeste li čuli za tulum sir? Specifičan način sazrijevanja i čuvanja sira koji je osvojio Instagram poznat je i u nas kao - sir iz mišine

U prošlim vremenima, stočari su prenosili ovu vještinu generacijama, a proizvodnja sira u kožnoj mješini postala je važan dio kulture i tradicije u Turskoj

Tulum sir je jedan od najpoznatijih turskih sireva koji se izdvaja ne samo po svom jedinstvenom okusu, već i po svojoj dugoj povijesti i tradicionalnoj metodi proizvodnje. Ovaj sir, koji potiče iz Turske, posebno iz regija Erzincan i Izmir, svoje ime dobio je od turske riječi "tulum", što znači koža. Zanimljivo je da je upravo koža bila ključna za proces njegovog čuvanja i dugotrajnog sazrijevanja.

Proizvodnja tulum sira ima duboke korijene u povijesti Osmanskog carstva, gdje je sir bio vitalni ekonomski proizvod. Osim što je bio osnova ishrane, bio je i predmet trgovine. Zbog svoje dugotrajnog čuvanja i izdržljivosti, tulum sir je bio neophodan za preživljavanje u vremenskim uvjetima koji su često bili surovi i nesigurni.

U prošlim vremenima, stočari su prenosili ovu vještinu generacijama, a proizvodnja sira u koži postala je važan dio kulture i tradicije u Turskoj. Koža, koja je služila kao prirodna ambalaža, omogućila je da sir ostane svjež i da stekne specifičnu aromu koja ga čini posebnim.

Tulum sir se tradicionalno pravi od ovčjeg ili kozjeg mlijeka, što mu daje bogat i prepoznatljiv okus. Nakon što se sir izradi, stavlja se u kožnu vreću ili "tulum", zapravo mješinu koze ili ovce, gdje ostaje dva do tri mjeseca kako bi se cijeđenjem i sazrijevanjem postigla željena tekstura i okus. Koža pomaže da sir dobije jedinstvenu aromu, koja ga čini pravim delikatesom.

Iako je u današnje vrijeme proizvodnja sira često industrijalizirana, mnogi proizvođači i dalje koriste tradicionalnu metodu pripreme, jer ona doprinosi očuvanju autentičnosti i kvalitete sira. Ovaj način izrade sira čini tulum sir jedinstvenim i neponovljivim.

image
Hatice Turkoglu/Getty Images

Tulum sir se danas smatra visokokvalitetnim delikatesom, cijenjenim ne samo u Turskoj, već i u mnogim drugim zemljama. Iako je tradicionalno rađen od ovčjeg ili kozjeg mlijeka, sada postoje i verzije koje koriste kravljeg mlijeka, a proces pasterizacije omogućava njegovu širu dostupnost.

Ovaj sir je postao simbol turske kulinarske tradicije, a njegova popularnost raste i među kulinarskim entuzijastima diljem svijeta. Osim što je izvanredno ukusan, tulum sir je i dokaz bogate tradicije proizvodnje sira u Turskoj koja traje stoljećima.

image
Fisun Yilmaz/Getty Images

Danas, najpoznatije regije za proizvodnju tulum sira ostaju Erzincan i Izmir, ali se sve više proizvođača u Turskoj i izvan nje okrenulo proizvodnji ove posebne vrste sira.

Proizvođači upravo takvog "sira iz mišine" u nas se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Ima ih još nešto malo u brdskim predjelima Like, Dalmatinske zagore i Hercegovine, a posljednji put vidjeli smo da se prodaje na splitskom pazaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2025 23:38