Foto: Marko Miščević
Cikla, povrće intenzivne tamnocrvene boje zadebljanog korijena te okruglastog pomalo cilindričnog oblika, bogata je mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama te slovi za vrlo zdravu namirnicu. U dijelu smo godine kad je mlada, hrskava i puna sokova, pa je i praktičnija za pripremu jer joj ne treba duga termička obrada. Uostalom, mnogi je jedu i sirovu – naribanu na salatu ili izblendanu u sokovima.
Njezin karakterističan zemljani okus nije potrebno sakrivati, nego oplemenjivati ružmarinom, češnjakom i ostalim začinima. Ako ste pobornik izrade “špageta”, za to vam itekako može poslužiti i cikla. Uglavnom, potrebno je malo vremena za pripremu zdravog, ukusnog i maštovitog jela. Ako ste se odlučili za povrtnu pizzu u kojoj je cikla glavni sastojak, dodatak njezina pirea u tijesto pun je pogodak - osim što tijesto postaje zanimljive boje, mijenja i okus!
Od viška tijesta uvijek se može ispeći kruh, na koji je dovoljno namazati malo maslaca, dodati nasjeckanog vlasca... bolji međuobrok teško možete i zamisliti. Ako vam je od jučer ostao komadić pečenog mesa, pomalo svakakvog povrća i dakako, cikle, idealno je pripremiti finu i ukusnu salatu, a s dodatkom gore spomenutog pečenja (koje će fino upiti dresing i sokove povrća), dobro ohlađena, salata sada u ljetnim mjesecima može biti i glavno jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....