Neviđena radionica

Aha! slow wine bar nedjeljom vodi najzanimljivije vinske radionice u gradu

Prisustvovali smo prethodnoj, četvrtoj po redu Neviđenoj vinskoj radionici, ovo su naši dojmovi

Kada smo zadnji puta pisali o Aha! vinskom baru, pisali smo o planiranju vinskih radionica koje su odmah otkrile viziju Tina Pattiere, vlasnika i pokretača Aha! slow wine bara, viziju koja razbija ustaljene vinske paradigme. Od tada je prošlo dosta vremena, a Pattiera je nastavio svojim nekonvencionalnim pristupom brisati predrasude o vinu, stvarajući radionice u kojima svatko, bez obzira na predznanje, ima priliku doživjeti vino u njegovoj čistoj esenciji.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Aha! vinski bar osmišljen je, naime, kao mjesto gdje se vino demistificira, gdje snobizam ne prolazi, a svatko je dobrodošao. Ono što ovaj bar čini posebnim jest upravo Tino Pattiera, čovjek koji s neiscrpnom energijom i strašću ulijeva život svakom događaju, dopuštajući da se vino doživi bez ikakvih predrasuda. On je svojim inovativnim pristupom radionicama omogućio da se vina kušaju na način koji oslobađa sudionike svih ustaljenih očekivanja, pružajući priliku za potpuno novo iskustvo.

Prethodnu nedjelju prisustvovali smo po treći puta Neviđenoj radionici u kojoj se identitet vina namjerno skriva kako bi se potaknulo istinsko, neukaljano doživljavanje okusa. Prvi put kad je Pattiera vodio ovu radionicu, premisa je bila (a i dalje je) slijepo kušanje vina - metoda kojom goste oslobađa od predrasuda vezanih uz etikete, sorte i podrijetlo, a omogućuje da se fokusiraju isključivo na autentične, nefiltrirane dojmove koje vino ostavlja.

image
Privatna arhiva

Pattiera je s jasnoćom postavio temelje ovakvog koncepta, stvarajući atmosferu u kojoj se znatiželja, istraživanje i iskrena razmjena mišljenja cijene iznad svega. Nakon kušanja, koje traje oko sat i pol, vina se rangiraju, a pobjednik svake radionice biva uvršten na vinsku kartu, inovacija koja još nije viđena ni u Zagrebu, a možda i šire.

Na prvoj radionici, bilo je to crveno talijansko vino Camporomano iz 2013. godine, vino u kojem svaka boca priča jedinstvenu priču. Pobjednik druge radionice bilo je pjenušavo vino hrvatske vinarije Jakob, Mati 2014, vrlo karakterno pjenušavo vino zlatnožute boje, izvrsno kao aperitiv, iako možda nije idealno za standardno posluživanje u vinskom baru.

image
Privatna arhiva

Na trećoj radionici Tino Pattiera napravio je nešto drugačije. Dok su na prethodnim radionicama "velika vina" poslužena u većim čašama privlačila pažnju, Pattiera je odlučio dati prednost onome što zaista leži u vinu, pa je napomenuo da veća čaša ne znači nužno bolje vino. Tako je pobjedu odnijelo vino talijansko Pieropan, Soave Classico iz 2023. godine. Iako nismo bili prisutni na toj radionici, iščekivali smo s nestrpljenjem što će Pattiera sljedeći put pripremiti.

I tako se, prethodne nedjelje, održala četvrta radionica, čiji je format ovoga puta bio nešto drukčiji. Umjesto podjele u dvije grupe s po sedam ljudi, okupio je vlasnik i pokretač Aha! slow wine bara svih 14 sudionika u jednome terminu, što je stvorilo još dinamičniju atmosferu. Diskutirali smo o vinima, uživali u pauzi između kušanja pjenušavih i crvenih vina, a bolja polovica Tina Pattiere počastila nas je iznimno mekanim i slasnim kiflicama. Nakon sat i pol kušanja došlo je vrijeme glasanja, a cijeli događaj dodatno je oplemenjen zaista iznimno dobrom selekcijom glazbe: Daft Punk, JeboTon Asambl, Ekv, INXS, Depeche Mode i mnogi drugi izvođači koji dodatno pridonijeli sveukupnome ležernom ambijentu.

image
Privatna arhiva

Osim promjene formata, Pattiera je pripremio i dodatni element iznenađenja: dva vina čije etikete još nisu otkrivene, odnosno, dva vina koja još nisu plasirana na tržištu. Jedno od tih vina, kako nam je nakon radionice kazao, napravljeno je u suradnji s Aha! vinskim barom te će se moći kušati isključivo ovdje, a možda i kupiti kao butelja za ponijeti kući.

Nakon kušanja, uslijedilo je rangiranje, a ovoga puta bilo je vrlo tijesno. Dva vina našla su se bok uz bok na vrhu liste, no presudilo je svega nekoliko glasova. Vino koje se našlo na drugom mjestu nastalo je u suradnji Iskrenih Vina Matković i Aha! slow wine bara, radi se o Cabernet Francu iz 2019. godine, vrlo pikantnom vinu koje zahtijeva vrijeme da otkrije sve svoje nijanse. A sam pobjednik četvrte Neviđene radionice bila je Plavina Ante Sladića iz 2022. godine - vinska priča koja je, unatoč čestim predrasudama prema sorti, s pravom zasjala kao zvijezda večeri. Treće vino, također bez otkrivene etikete, bilo je rosé napravljen od crnog pinota iz 2021. godine, isto iz vinarije Iskrena Vina Matković.

image
Privatna arhiva

Što je u planu sljedeće? Za početak, Pattiera nam poručuje da dolazi radionica pod nazivom "Neželjena", gdje će se dotaknuti vina s ne toliko učestalim aromama ili stilistikama, vina koja, zbog prethodnog iskustva ili predznanja, obično ne bi upala u izbor kupaca. Zatim slijedi radionica o šampanjcima koji još nisu poznati široj publici. Naravno, bit će tu i gostovanja vinara - nedavno je u gostima bio istarski vinar Bruno Trapan s čijom su radionicom u Aha! izuzetno zadovoljni, i tu praksu žele nastaviti.

Stoga, postoji mnogo razloga za odlazak u Aha! slow wine bar. Preporučujemo da Aha! vinski bar zapratite na Instagramu, jer tamo najbrže dolaze obavijesti o radionicama, koje se, usput rečeno, zaista brzo popune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2025 12:52