Prijave su otvorene

Nova pravila Vinistre: tri faze kušanja, dvije nove šampionske kategorije, 30 ocjenjivača i šest voditelja komisija

Stigla je nova era Vinistrinog ocjenjivanja te se podižu standardi kvalitete

Na 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 16. Svijetu malvazija, koje se u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču održava od 8. do 11. travnja, 30 vrhunskih stručnjaka kušat će uzorke po potpuno novim pravilima igre, objavili su iz Vinistre detaljno navodeći nove standarde na jednom od najrelevantnijih ocjenjivanja vina i destilata u regiji, koje iz godine u godinu obara rekorde po broju uzoraka

Od sada su tri faze kušanja - u prvoj se dodjeljuje ocjena, u drugu idu samo oni uzorci koji osvoje 89 i više bodova, a u trećoj se odlučuje o šampionima. Uz dosadašnje šampionske titule za mladu i odležanu malvaziju, mladi i odležani teran, mladi i odležani refošk, imat ćemo i dvije nove, u kategorijama Muškat momjanski i Žlahtina. Također uvodi se i posebna medalja za šampione koja će se u obliku markice lijepiti na boce.

Finalna se medalja određuje konsenzusom ocjenjivača te se isto tako mijenja način kušanja vina koji iz pojedinačnog prelazi u kušanje u flightovima, odnosno u sljedovima.

"Dodatnom provjerom kvalitete i ocjene u tri razine kušanja Vinistrino ocjenjivanje dobiva dodatnu težinu i relevantnost", kaže Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre koja je više od 30 godina predvodnik novih trendova na hrvatskoj vinskoj sceni.

Bodovni pragovi ostaju isti

Dodaje kako se bodovni pragovi nisu mijenjali pa za broncu treba osvojiti od 80 do 84 boda, za srebro od 85 do 89 bodova, za zlato 90 do 94 boda, za platinu 95 i više bodova, dok će i dalje najbolje ocijenjena malvazija ponijeti titulu Best in Show.

image
Merlo De Graia

Na mjestu predsjednice ocjenjivanja i dalje je Britanka Caroline Gilby koja nosi najvišu titulu Master of Wine te s tajnikom ocjenjivanja Istrijanom Kristijanom Damijanićem, doktorom znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, ima vrlo odgovornu i zahtjevnu ulogu. Uz ovaj uigran i iznimno stručan dvojac, odabrano je i šest voditelja komisije - Harald Scholl, Master of Wine Elizabeth Gabay, Igor Luković, Sandi Paris, Marijan Bubola i Zsuzsa Toronyi.

Po uzoru na najprestižnija svjetska natjecanja

Ivan Marić, direktor udruge Vinistra ne krije zadovoljstvo novim standardima usklađenim s najpoznatijim svjetskim ocjenjivanjima.

"Uska suradnja s Decanterom koju smo ostvarili posljednjih godina rezultirala je novim standardima kvalitete na Vinistrinom ocjenjivanju. Na odluku o uvođenju novih pravila utjecalo je i veliko iskustvo koje smo stekli kao domaćini poznatog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxellesa", ističe Marić.

I ove godine na 16. Svijetu malvazija i 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića očekuje se rekordan broj uzoraka, a registrirani proizvođači mogu ih slati sve do 22. ožujka na adresu: Istarskog razvoda 1, 52440 Poreč - Parenzo. Rezultati će biti objavljeni na stranici udruge Vinistra 18. travnja u 12:00 sati.

Također dodajmo kako su za 31. Vinistru, najznačajniju izložbu vina i vinarske opreme, koja se od 9. do 11. svibnja održava u Poreču, u prodaji već online ulaznice po early bird cijeni. Vinskim profesionalcima - ugostiteljima, sommelierima i distributerima, omogućen je slobodan ulaz prvog dana sajma uz akreditaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2025 08:02