Vrijeme je omiljenih blagdanskih slastica, a kako biste si maksimalno olakšali pripremu, donosimo vam vrlo jednostavan trik – jedno tijesto od kojeg možete napraviti čak nekoliko vrsta keksa. Formula je prilično jednostavna, a zapravo je riječ o receptu za škotske shortbread kekse smjesa za koje se radi od samo tri sastojka - šećera, maslaca i brašna. Takvom tijestu zatim možete dodavati začine, suho voće ili ih umakati u čokoladu, a možete ih i izrezivati ili rolati poput rolade pa rezati na kriške. Važno je samo da tijesto ne mijesite predugo kako ne bi postalo žilavo i da ga prije oblikovanja odmorite u hladnjaku. U nastavku ostavljamo osnovni recept i nekoliko dobrih ideja.
SUHO VOĆE ILI ČOKOLADA
Napravite tijesto po navedenoj formuli, a zatim u njega ubacite šaku ili dvije sitno sjeckanih brusnica ili grožđica. Suho voće dat će tijestu svježinu i dodatnu slatkoću te kekse učiniti dobrim, pomalo drugačijim dodatkom blagdanskom stolu. Osim suhog voća, na isti način možete dodati i komadiće tamne, mliječne ili bijele čokolade.
JOŠ MALO ČOKOLADE
Prilično jednostavna, ali učinkovita metoda bit će napraviti kakav jednostavan oblik, a potom ga cijelog umočiti u čokoladu i posipati krupnom soli zbog koje će okusi biti još izraženiji. Želite li postići elegantniji izgled, u čokoladu umočite tek pola keksa.
ZAČINI SU SVE
Dok mijesite tijesto dodati mu možete i malo cimeta, klinčića, tonku, a nemojte preskočiti niti nezaobilaznu vaniliju. Dobar odabir bit će i kardamom te limunova ili narančina korica, a razmislite i o tome da tijestu dodate malo kave. Tako od jedne smjese možete dobiti nekoliko vrsta keksa, a potom ih kombinirati s dodacima kao što su crna ili bijela čokolada ili spajati omiljenim džemom.
ŠTO KAŽETE NA ORAŠASTE PLODOVE?
Ovo tijesto poprimit će sasvim drugačiji smisao kada mu dodate sitno sjeckane orašaste plodove. Pistacija je uvijek dobar odabir koji nitko neće moći odbiti, a dodati možete i lješnjake, pekan ili obične orahe i bademe. Dobro je dodati, oraščiće svakako najprije kratko tostirajte kako bi poprimili još intenzivniji okus, a prije nego ih dodate u tijesto, dobro ih ohladite. Nakon što su gotovi, kekse možete premazati smjesom šećera i limunova soka pa ih posipati s još malo orašastih plodova i pustiti da se stisnu.
ULTIMATIVNI ČOKOLADNI KEKSI
Dio brašna u ovom tijestu možete zamijeniti i kakaom u prahu kako biste dobili ultimativne čokoladne kekse. Dodajte im i komadiće čokolade, a u ovoj kombinaciji dobro će se slagati i orašasti plodovi, primjerice, tostirani lješnjaci. Napravite ih tako da zamijesite tijesto, formirate ga u štrucu, ohladite, a zatim kekse režete kao kriške kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....