I bolji i brže gotov

Svi to radimo! Ovo je najveća pogreška koju možemo napraviti kad kuhamo grah

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula ili primijenila trik - suhi grah potopiti u vodi večer prije nego što ćete ga pripremiti. No, to uopće nije preporučljivo!

Grah je izuzetno zdrava i nutritivno bogata namirnica koja bi trebala biti dio svake uravnotežene ishrane. Međutim, mnogi rade jednu veliku grešku kada pripremaju grah. Riječ je o često spominjanom koraku kod kuhanja suhog graha, o potapanju u vodu preko noći, a prije kuhanja. Premda se ova praksa čini i logičnom i korisnom, zapravo može biti i opasna po naše zdravlje ako se ne napravi ispravno. Pa onda namirnica - koja je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima kao što su željezo, magnezij i folna kiselina, zaslužna za snižavanje kolesterola i reguliranje krvnog tlaka, poboljšanje probave i zdravlja crijeva, regulaciju razine šećera u krvi, smanjenje rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 te održavanje zdrave tjelesne težine - gubi svoja pozitivna svojstva. Zbog svih navedenih benefita, ne čudi što Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno konzumiranje mahunarki, uključujući grah, kao dio zdrave prehrane.

image
Unsplash

A sad se postavlja pitanje zašto ga onda ne bismo potopili u vodi na nekoliko sati prije nego što ga kuhamo ako je tako lakše probavljiv? Naime, iako potapanje prije kuhanja može skratiti vrijeme kuhanja i učiniti grah mekšim, ova praksa nosi određene rizike ako se ne napravi kako treba. Glavni problem, ističu stručnjaci, leži u činjenici da grah sadrži visoku razinu fitinske kiseline, a ona se smatra antinutrijentom. I to nije toliki problem, jer se fitinska kiselina nalazi u mnogim biljnim namirnicama, posebno mahunarkama, žitaricama i orašastim plodovima. Međutim, premda ima i pozitivne učinke na zdravlje, ova kiselina može vezati važne minerale kao što su željezo, cink i kalcij i smanjiti njihovu apsorpciju u tijelu.

Kada se grah potopi u vodu, fitinska kiselina se aktivira i počinje vezati za minerale. Ako bacimo vodu u koju smo potopili grah, s njom bacamo i vrijedne minerale. No, stručnjaci ističu kako je još gore ako grah kuhamo u vodi u koju smo ga potopili, jer je koncentracija fitinske kiseline u jelu veća nego što bi trebala biti.

image
Unsplash

KAKO PRAVILNO KUHATI GRAH

Stoga, umjesto da grah potapamo u vodu, savjetuje se da grah dobro operemo kako bismo uklonili sve nečistoće. Potom ga ocijedimo i prebacimo u lonac i prelijemo svježom hladnom vodom, tek toliko da prekrije grah. U tu vodu treba dodati prstohvat sode bikarbone kako bi neutralizirala fitinsku kiselinu. Grah tada stavimo kuhati, a kad provrije, ostavimo ga kuhati nekoliko minuta. Nakon toga lonac trebamo maknuti s vatre i pustiti grah u toj vodi da se ohladi (oko sat vremena). Nakon toga grah ocijedimo, prelijemo ga svježom vodom i nastavimo kuhati do kraja.

Ovakav način pripreme mnogima omiljene namirnice, pogotovo u zimskom periodu godine, pomoći će neutralizirati spomenutu kiselinu bez gubitka vrijednih minerala u grahu, a on će biti jednako ukusan i nećemo ga pripremati "do sutra".

A sad i par korisnih vezanih članaka...

image

Ognjište pri Šumanu, grah s kobasicom

Maja Šokčević Lovrić

GDJE U ZAGREBU POJESTI DOBAR GRAH?
Iz serijala Zagrebački gablec donosimo vam provjerenu adresu - ovdje.

PROVJERENI RECEPTI

image

Brzinski zapečeni grah

Lidija Lončarić

Brzinski zapečeni grah? Da, moguće je, naša Lidija Lončarić donosi vam recept za ovo jelo.

image

Primorski klasik - pašta-fažol

Berislava Picek/Cropix

Više volite "light" verziju ovog jela, s tjesteninom? Evo recepta za pašta-fažol!

image

Gravče na tavče

Mario Kučera
I šećer na kraju, kojeg se uvijek rado sjetimo i pripremimo kad se okupi veće društvo. Imamo pravi makedonski recept za gravče natavče!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2025 12:19