Bliži se vrijeme pečenja božićnih kolača i keksića, a u rukavu je uvijek dobro imati provjerene i jednostavne recepte koji će uvijek uspjeti i vaše slastice dići na novu razinu. Bilo da ste se odlučili ispeći čokoladnu tortu ili kekse punjene ukusnom kremom od čokolade, recept za dobar ganache je svakako nešto što je dobro imati.
Ta krema od čokolade i vrhnja dolazi iz francuske kuhinje. Prvi put se pojavila 1850., kada se smatrala luksuzom.
Kako napraviti poznate slastičarske kreme? Čokoladni ganache, crème brûlée, creme anglaise...
Za ganache je zaslužan pariški slastičar Paul Siraudin. On ga je napravio sasvim slučajno, kada je pomiješao kipuće vrhnje s čokoladom. Ta je njegova nenamjerna greška rezultirala time da ganache postane simbol finih čokoladnih slastica.
Jedna je to od najukusnijih čokoladnih krema za punjenje slastica, a može se napraviti zaista jednostavno i brzo. Ipak, na nekoliko stvari morate paziti kako bi vam ganache ispao baš savršeno.
Kako napraviti ganache?
Za ganache je potrebno čokoladu za kuhanje narezati na manje komade i staviti ih u zdjelu. Slatko vrhnje zagrijte u lončiću, a neposredno prije nego što zavrije, maknite ga s vatre i prelijte preko prethodno pripremljene čokolade. Neka tako odstoji 30 sekundi, a zatim počnite s miješanjem. Miješajte od sredine prema van, polako, dok ne dobijete glatku kremu. Ako i dalje ima komadića čokolade koji se nisu otopili, stavite zdjelu iznad lonca s kipućom vodom i još malo miješajte dok smjesa ne postane sasvim glatka. Ganache se treba ohladiti na sobnoj temperaturi.
Dobar savjet je da ganache prekrijete prozirnom folijom, tako da folija dodiruje površinu kreme. To se čini kako se ne bi stvorila korica koja bi mogla ometati mazivost ganachea.
Sve tajne najfinijeg ganachea od tamne čokolade, savršenog za kolače, pite i sladoled
Savršeni omjeri
Ovisno o tome za što želite koristiti ganache, pripazite na omjere čokolade i vrhnja. Ako želite čvršću i gustu kremu kojom ćete puniti kekse ili tortu, omjer je obično 2:1 u korist čokolade (200 grama čokolade na 100 ml vrhnja). Ako ganache planirate koristiti kao lakšu glazuru, možete koristiti jednak omjer čokolade i vrhnja (npr. 100 grama čokolade i 100 ml vrhnja).
U slučaju da ste se odlučili za ganache od bijele čokolade, trebate znati da će ganache od nje uvijek ispasti rjeđi i više tekuć od onoga od tamne čokolade pa je u tom slučaju dobro koristiti omjer 3:1 u korist bijele čokolade.
Ako vam se u bilo kojem slučaju čini da vam je ganache ispao previše tekuć, znajte da će se s vremenom, kako se bude hladio, stisnuti.
Za što sve možete iskoristiti ganache?
Dobar ganache možete iskoristiti gotovo u bilo kojem desertu!
Odličan je kao punjenje za kekse ili prhke pite. Često se koristi i kao punjenje za popularne macaronse, ali i čokoladne praline. Sloj ganachea možete dodati na biskvit od torte ili na cupcake. Možete ga koristiti u desertima u čašama, a kao najjednostavniju, a ipak jako ukusnu varijantu, ganache možete iskoristiti i kao glazuru za tortu. Najjednostavniji biskvit preliven ganacheom bit će odličan brzinski desert!
Posebne varijante
Ako želite malo drugačiju, posebniju varijantu ganache kreme, možete se odlučiti na ganache od bijele čokolade, ili klasični, tamni ganache aromatizirati cimetom, vanilijom ili koricom naranče, a možete mu dodati i neku drugu aromu ili malo ruma. Ta će sitna izmjena vašoj slastici dati sasvim novu dimenziju.
Ganache možete čuvati u staklenci u hladnjaku, no imajte na umu da će se tada stisnuti. Ako ga nakon vađenja iz hladnjaka želite malo opustiti, možete staklenku staviti u vruću vodu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....