Stvarno djeluju

Kako omekšati maslac kad je prekasno? Ovih šest trikova mogu pomoći

U idealnom svijetu, sjetili biste se izvaditi ga iz hladnjaka na vrijeme. U stvarnom svijetu? Shvaćate da vam treba omekšali maslac u trenutku kad ste već duboko u receptu...

Svi smo se barem jednom u životu našli u toj situaciji - recept zahtijeva omekšali maslac, vi ste puni entuzijazma za pečenje, a maslac je tvrd kao kamen, jer ga nismo na vrijeme izvadili iz hladnjaka. Naravno, mogli biste ga i sad pustiti da mirno odmara na sobnoj temperaturi, ali tko ima vremena čekati satima dok se to dogodi? Srećom, postoji nekoliko genijalnih trikova kako ga omekšati brzo, a da pritom ne završite u potpunom ludilu te izgubite svaku volju za spremanjem kolača.

image
Olgakr/Getty Images/istockphoto

RIBEŽ JE VAŠ NAJBOLJI PRIJATELJ

Uzmete ribež i doslovno naribate maslac kao da je sir. Sitni komadići omekšaju u trenu, a vi se osjećate kao pravi kulinarski superheroj. Ova metoda je brza i savršena ako vam treba maslac za tijesto koje se ne smije previše zagrijati.

METODA VALJKA

Maslac stavite između dva papira za pečenje i nekoliko puta prijeđete valjkom za tijesto. Na ovaj način ne samo da ćete ga omekšati, nego ćete i izbaciti sve frustracije dana! Win-win situacija.

image

Omekšali maslac

Unsplash

MIKROVALNA POMAŽE, ALI PAZITE DA NE DOBIJETE JUHU OD MASLACA

Ako ste baš jako nestrpljivi, mikrovalna pećnica može biti vaš najbolji (ili najgori) prijatelj. Trik je u tome da maslac stavite u posudu i zagrijavate ga u intervalima od 5 do 10 sekundi na srednje niskoj temperaturi. Nemojte ga zaboraviti dok se otapa u mikrovalnoj jer bi se mogao rastopiti, a onda ste umjesto mekanog maslaca dobili neiskoristivu kipuću juhicu od maslaca.

METODA "TOPLOG POKLOPCA"

Zagrijete čašu ili zdjelicu vrućom vodom, preokrenite je i stavite preko komada maslaca. Toplina posude kojom je prekriven će ga omekšati ravnomjerno. Ovaj trik smo i sami isprobali o čemu smo ranije pisali.

image
Unsplash

DLANOVI KAO PRIRODNI GRIJAČI

Ako su vam ruke tople, jednostavno uzmite maslac, narežite ga na manje komadiće i mijesite ga prstima. Ovo je posebno korisno ako radite prhko tijesto - maslac će se savršeno spojiti s brašnom, a vi ćete dobiti besprijekornu teksturu.

image
Unsplash

TANKE KRIŠKE SU LOGIČAN IZBOR

Narežite maslac na tanke kriške ili kockice i rasporedite ih na tanjur. Površina se povećava, toplina se bolje raspoređuje i za samo nekoliko minuta dobit ćete idealno omekšali maslac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. veljača 2025 08:03