![36017508](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/10/k_36017508_640.jpg)
Donosimo vam poznate i manje poznate trikove, od izbora tave do preciznog slaganja smjese, kako biste svaki put dobili savršen rezultat.
ODGOVARAJUĆA TAVA JE KLJUČ USPJEHA
Kada je u pitanju materijal tave odlučite se za onu s neljepljivim premazom kako bi vam se palačinke jednostavno okretale te ne bi lijepile u procesu. Naprimjer keramički neljepljivi premazi često su izbor kada je u pitanju tava za palačinke ili pak ona s teflonskim premazom.
Tava treba biti ravna i lagana, ravnomjerna debljina dna omogućava jednoliko zagrijavanje, a lagana tava olakšava okretanje palačinki. Prije početka, lagano premažite tavu uljem ili maslacem pomoću kista ili papira kako biste izbjegli višak masnoće.
SMJESA JE VAŽNA
Umjesto da sve sastojke miješate odjednom, postupno dodajte mlijeko u brašno i jaja kako biste izbjegli grudice s tim da mlijeko i jaja ne uzimate izravno iz hladnjaka, neka namirnice budu sobne temperature.
Nakon miješanja, ostavite smjesu da odstoji 20-30 minuta, a neki majstori kažu da je najbolje da smjesa za palačinke odleži u hladnjaku čak i nekoliko sati prije korištenja. Ovo omogućava brašnu da upije tekućinu i osigurava elastičnost palačinki. Smjesa treba biti poput tekućeg jogurta - dovoljno rijetka da lako klizi po tavi, ali ne previše vodena.
Ako želite lagane i mekane palačinke, dio mlijeka zamijenite vodom ili čak mineralnom vodom. Palačinke neće biti žilave, već lagane poput pahulje.
KAKO IH PRAVILNO ISPEĆI?
Tava treba biti umjereno zagrijana. Previše vruća tava može spaliti palačinke, dok će prehladna rezultirati gnjecavim rubovima. Prva palačinka neka vam bude test i zaista ona često služi kao test za prilagodbu temperature i konzistencije smjese i u najboljem slučaju ne završi u smeću. Ulijte kutlaču smjese u sredinu tave i brzo je zarotirajte kako biste ravnomjerno rasporedili smjesu. Palačinku okrenite čim rubovi postanu čvrsti, a sredina poprimi mat izgled. Obično je dovoljno 30-40 sekundi po jednoj strani.
RECEPT: PALAČINKE KOJE USPIJEVAJU SVIMA
PRILAGODITE SVOJE PALAČINKE
Ako ćete raditi slatke palačinke dodajte vanilin šećer, limunovu koricu ili malo cimeta u smjesu. Neki dodaju i čep ruma ili malo ribane jabuke. U slanim izostavite sve ovo i dodajte malo nasjeckanog bilja ili začina poput peršina, vlasca, origana ili kurkume.
Razmislite dobro o punjenu i kvaliteti sastojaka pogotovo ako se odlučite za tradicionalne palačinke punjene džemom. I naravno, najbolje ih je poslužiti tople i svježe. Savršene palačinke nisu rezultat samo dobrih sastojaka, već i pažnje prema detaljima. Od izbora prave tave, preko strpljivog miješanja smjese, do preciznog pečenja i serviranja - sve čini razliku. S malo prakse i ovim savjetima, vaše palačinke će, ne sumnjamo, uvijek ispasti savršene.
Na kraju, ako vam trebaju provjereni recepti za klasične i malo drugačije palačinke, isprobajte ove.
NAŠ POZNATI SLASTIČAR OTKRIO NAM JE SVOJ RECEPT ZA KLASIČNE PALAČINKE
RADIMO PALAČINKE NA TRI NAČINA: POHANE, PUNJENE I ZAPEČENE
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....