DRAMA NA MORU

Južnokorejski vojni brod eksplodirao, 40 mornara nestalo

Južnokorejski vojni brod na kojem je bilo više od stotinu članova posade potonuo je danas uz zapadne obale Sjeverne Koreje nakon eksplozije za koju je bio osumnjičen sjevernokorejski brod.

Mornarica Južne Koreje obavljala je redovitu misiju izvidnice kada je oko 21:45 h po lokalnom vremenu snažna eksplozija stvorila veliku rupu na trupu broda.

Vojnici su otvorili vatru prema neidentificiranom brodu za koji su mislili da je izveo napad torpedom. Vojni dužnosnici Južne Koreje kasnije su izjavili kako ipak izgleda da je uzrok eksplozije nesreća.

Na mjesto havarije u pomoć mornarima poslane su brodice. Južnokorejski mediji javljaju kako se 40-ak članova posade smatra nestalima, nekoliko ih je poginulo, a spašeno ih je 58 od kojih su dvojica izvučeni helikopterima.

Južnokorejska vlada sazvala je hitan sastanak na kojem je donesena odluka da se pojača nadzor nad morskom granicom iako još nije definitivno utvrđeno što je izazvalo havariju.

Granica u Žutom moru bila je poprište teških pomorskih sukoba 1999. i 2002., a u razmjeni vatre prošlog studenog jedan je sjevernokorejski patrolni brod zapaljen, a jedan mornar je poginuo.

Današnji incident događa se u trenutku eskalacije napetosti u tom području. Naime, Sjeverna je Koreja danas zaprijetila neviđenim nuklearnim napadima svome južnom susjedu i Sjedinjenim Državama nakon što je u jednim južnokorejskim novinama objavljen članak prema kojem dvije kapitalističke saveznice planiraju rušenje komunističkog režima u Pjongjangu.

- Oni koji žele srušiti sustav na sjeveru, bilo da u tome igraju glavnu ili sporednu ulogu, postat će žrtve dosad neviđenih nuklearnih napada nepobjedive vojske – upozorila je sjevernokorejska vojska, a prenijela novinska agencija te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 22:53