STRAH U REGIJI

Sjeverna Koreja: Taknite nas i napast ćemo

SAD, Australija, Japan i Britanija odmah su stali na noge, Kina zasad suzdržana
A South Korean military officer shows torpedo parts salvaged from the Yellow Sea during a press conference at the Defense Ministry in Seoul Thursday, May 20, 2010. Investigators say evidence overwhelmingly proves North Korea fired a torpedo that sank a South Korean warship in March, killing 46 sailors. North Korea warned through state media that it will wage "all-out war" if it's punished for the ship's sinking. (AP Photo/Jung Yeon-je, Pool)
 AP

SEUL - Južna Koreja optužila je danas Sjevernu Koreju da je torpedirala i potopila južnokorejski ratni brod 26. ožujka blizu njihove osporavane granice, pri čemu je poginulo 46 članova posade.

Na južnokorejske optužbe, utemeljene na zaključku međunarodne skupine istražitelja koji su pronašli dokaze da iza napada stoji sjevernokorejska podmornica, sa Sjevera su odmah zazveckali oružjem.

Iz Pyongyanga su poručili da se radi o izmišljotinama i zaprijetili ratom ako ih se pokuša kazniti. Naravno, istog su se trena regijom počeli širiti zabrinutost i strah.

SAD, Velika Britanija, Australija i Japan oštro su osudili Sjevernu Koreju.

Bijela kuća je poručila kako je taj napad “izazov za međunarodni mir i sigurnost”, a Japan da se radi o “neoprostivom potezu”. Kina se, s druge strane, opet suzdržala od kritiziranja svog saveznika iako je njena uloga u pokušaju kažnjavanja Sjeverne Koreje ključna. Smatra se da će Seul odbaciti mogućnost protunapada. Umjesto toga vjerojatno će kumiti UN da nemetne Pyongynagu nove sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:47