NOVO ORUŽJE

Južnokorejski brod potopila 'ljudska torpeda', sjevernokorejski podmorničari samoubojice?

Napad na južnokorejski vojni brod Cheonan, u kojem život izgubilo 46 mornara , izvela je skupina sjevernokorejskih 'ljudi torpeda', odnosno skupina podmorničara-samoubojica. Taj je podatak iscurio iz izvještaja južnokorejskog Ministarstva obrane.

Istraga je potvrdila kako je 1220-tonski brod 26. ožujka napadnut izvana. Naime, ostaci su jasno pokazali kako se eksplozija dogodila izvan trupa broda što znači da su isključene sve mogućnosti da brod oštećen iznutra.

Napad se dogodio na Žutom moru, u blizini teritrijalnih voda Sjeverne Koreje, a u dokumentu se tvrdi da je riječ o odmazdi za pomorski incident koji se dogodio u studenome prošle godine. U njemu je sjevernokorejski patrolni čamac izrešetan i zapaljen, a tri su mornara poginula.

Osvetnički napad je navodno naložio sam Kim Jong-il , a za tu je priliku specijalno istreniran odred od 13 podmorničara-samoubojica. Njihov zadatk je bio malim podmornicama nakrcanim eksplozivom prići što bliže meti i raznijeti se zajedno s podmornicom i ciljanim brodom.

Južnokorejski obavještajci su navodno znali za taj plan i o njemu su upozorile Vladu. Također je najavljeno kako je moguće da je riječ i o daljinski navođenim podmornicama, ali je ta varijanta, zbog tehnološke zahtjevnosti, manje vjerojatna.

Iako južnokorejski ministar obrane Kim Tae Young nije htio komentirati navode iz ovog dokumenta, iz njegovog je ministarstva potvrđeno da su uvjereni kako su brod raznijeli sjevernokorejski napadači.

To znači kako je ovo ujedno najkrvaviji incident u odnosu Sjeverne i Južne Koreje još od završetka Korejskog rata 1953. godine.

Sjevernokorejske vlasti negiraju bilo kakvu umješanost u napad i tvrde da je sve to izmišljotina njihovih južnih susjeda aktualnoj Vladi Južne Koreje trebala osigurati dodatne glasove na lipanjskim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:09