RAKETNA DOBRODOŠLICA OBAMI

Brodovi Južne i Sjeverne Koreje pucali jedni na druge

Sjeverni i južni susjedi, koji nikad nisu potpisali primirje nakon rata 1950. - 1953., izjavili su kako su 'oni drugi prvi počeli'. Prvi incident nakon sedam godina podsjetio je mnoge na krhki mir u tom dijelu svijeta

SEUL - Dvije Koreje zapucale su danas ujutro jedna na drugu u Žutom moru, no srećom nisu prijavljene ljudske žrtve, objavile su svjetske agencije. Sjeverni i južni susjedi, koji nikad nisu potpisali primirje nakon rata 1950. - 1953., izjavili su kako su “oni drugi prvi počeli”.

Prvi incident nakon sedam godina podsjetio je mnoge na krhki mir u tom dijelu svijeta, i to uoči sutrašnjeg dolaska američkog predsjednika Baracka Obame u regiju. Prema nekima, to mu je i bila svrha. U prethodnom sukobu 2002., također u Žutom moru, bilo je mrtvih.

Prema objavi južnokorejske agencije Yonhap, do incidenta je došlo jer je ratni brod Sjeverne Koreje prešao demarkacijsku liniju i ušao u južnokorejske vode. Predsjednik Lee Myung-bak, navodi agencija, hitro se sastao sa sigurnosnim vijećem te zatražio od vojske da se pobrine da morski sukob ne eskalira u nešto više i opasnije.

Južna Koreja tvrdi da je poslala tri upozorenja brodu sa sjevera, a kad je brod nastavio ploviti prema jugu, zapucala je u znak upozorenja. Brod Sjeverne Koreje, oštećen u napadu, uzvratio je vatrom i pobjegao potom na sjever.

Agencija KCNA iz Pjongjanga objavila je, pak, da je njihov patrolni brod bio na rutinskoj straži i da se incident dogodio zbog “provokacije južnokorejskih snaga u sjevernim vodama”. Zatražena je isprika Seula.

Inače, UN je uspostavio Sjevernu liniju razgraničenja (NLL) u Žutom moru, no dvije nacije se ne slažu oko granice. Sukobi su česti, naročito u sezoni lova na rakove. Od 2001. sjevernokorejski brodovi preplovili su NNL 65 puta, od čega 22 puta ove godine. No, većina ovih “prekoračenja” prođe bez incidenata. Ipak, osim 2002. kad je došlo do sukoba u kojem je poginulo šest južnokorejskih mornara, 1999. je u vatrenom obračunu potopljen sjevernokorejski brod. To su dva gotovo najozbiljnija sukoba od Korejskog rata otprije 50 godina.

Izravni pregovori SAD-a i Koreje

Izvori bliski američkom predsjedniku potvrdili su da je odlučio poslati svog posebnog predstavnika Stephena W. Boswortha u Sjevernu Koreju nakon što je ta zemlja zatražila da prvo razgovara sa SAD-om prije nastavka multilateralnih pregovora o denuklearizaciji zemlje. Objašnjenje Pjongjanga je da dvije zemlje trebaju razriješiti svoje nesuglasice prije nego što se nastave pregovori za šestoročlanim stolom. Francuzi u Pjongjangu već imaju svog izaslanika, Jacka Langa. Bosworth stiže do kraja godine. (A. H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 08:11