AMANPOUR IZ SJ. KOREJE

Glas režima: Žena kroz koju govori Dragi Vođa

Imena poznatih televizijskih izvjestiteljica poput Katie Curic ili Christane Amanpour poznata su diljem svijeta. Manje je znano da i Sjeverna Koreja ima "zaštitno lice" svoje televizije - punačku 65-godišnju Ri Chun-hee
 Reuters

SEUL - Imena poznatih televizijskih izvjestiteljica poput Katie Curic sa CBS Newsa ili CNN-ove zvijezde Christane Amanpour poznata su diljem svijeta. No, manje je znano da i Sjeverna Koreja ima “zaštitno lice” svoje televizije - punačku 65-godišnju Ri Chun-hee.

I o farmi pataka

U nepredvidljivoj i zatvorenoj Sjevernoj Koreji samo je jedna stvar sigurna - bilo da se radi o lansiranju nuklearnih raketa ili pak posjeta Dragog Vođe Kim Jong-ila farmi pataka, to će gledatelji doznati od Ri, koja će ponosno, svojim jakim, pomalo zahrđalim glasom gledatelje obavijestiti o najnovijem “hvalevrijednom pothvatu” režima.

Svećenica propagande

Ta probojna i snažna 65-godišnja baka, koja sa svojom obitelji relativno luksuzno živi u Pyongyangu, s godinama je postala jedno od najprepoznatljivijih lica državne televizije, takozvana svećenica propagande sjeverokorejskih vlasti. Njeno lice, koje se gledateljima redovito obraća ispred savršenih i zamrznutih panorama sjeverokorejske prijestolnice Pyongyanga, jedno je od rijetkih koje je poznato i izvan granica Sjeverne Koreje u kojoj ljudi mogu gasiti i paliti televizor, ali nikad promijeniti program.

Ponosna, ali se i razljuti

Često odjevena u tradicionalnu odjeću, uvijek uredno upregnute crne kose, koncentrirano će se obratiti gledateljima i promijeniti raspoloženje, ovisno o prirodi vijesti koje pažljivo čita. Tako će, primjerice, s vidljivim ponosom i smiješkom priopćiti kako je vlast uspješno testirala nuklearne projektile. Ljutito će, odrještio, pomalo povišenim, razdražljivim i užurbanim tonom tražiti ispriku od Južne Koreje u ime svog režima (isječci vijesti sa središnje sjeverokorejske televizije KCTV mogu se pogledati na YouTubeu).

Sjeverokorejska Amanpour rodila se 1943. S vremenom je odustala od glume i počela se baviti voditeljstvom. Gledatelji su je prvi put vidjeli 1971., kad je državna sjeverokorejska televizija počinjala s radom.

U ono što je danas pretvorio ju je osnivač države Kim Il-sung, koji ju je “odgojio s ljubavlju i vjerom”, odredivši joj sudbinu da postane kotačićem u mehanizmu stvaranja kulta osobnosti sjeverokorejskih čelnika, Velikog Vođe Kim Il-sunga i njegova sina, Dragog Vođe Kim Jong-ila. Cilj je bio pretvoriti je u osobu kojoj sjeverokorejski narod vjeruje.

Glasom ispunjava ekran

Sjeverokorejske vijesti, kojima je ona zaštitni znak, dobro je opisao Kim Yong, prebjeg koji trenutačno radi na televiziji u Južnoj Koreji.

- Ona ima vrlo agresivan glas, za koji bi u Sjevernoj Koreji rekli da ispunjava ekran - ispričao je Kim. - Kad sam, stigavši u Južnu Koreju, prvi put slušao vijesti, to je zvučalo kao da čujem mamu i tatu kako razgovaraju u spavaćoj sobi. Novinari u Južnoj Koreji nekad znaju zastat, no u Sjevernoj Koreji to ne smiju jer će ih otpustiti - ispričao je Kim





Što o stanju u zemlji piše Le Monde

Ni Ri Chun-hee ni bilo koji drugi medij u Sjevernoj Koreji ne objavljuje informacije koje je iz te zemlje donio francuski Le Monde:

- u Sjevernoj Koreji je 23 posto djece do pet godina pothranjeno

- stanovnicima Sjeverne Koreje, njih 23 milijuna, godišnje nedostaje milijun tona žitarica

- u srpnju 2008. godine ukupno je pet milijuna stanovnika Sjeverne Koreje tražilo pomoć u hrani

- sjeverokorejskim bolnicama nedostaju osnovna oprema i lijekovi

- prosječna težina sjeverokorejske trudnice je samo 45 kilograma





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:45