MEĐIMURSKA PRIRODA

U našoj zemlji postoje dva rezervata biosfere, a ovo je priča o onome na području rijeka Mure, Drave i Dunava

Od Natura2000 područja, unutar rezervata se nalaze područja očuvanja značajna za ptice,

Ilustracija

 Denis Percic, Tzz Medjimurje

U ovom trenutku u 134 zemlje svijeta postoji 748 rezervata biosfere, proglašena kroz UNESCO-v program Čovjek i biosfera. To su mjesta stavljena pod UNESCOV-u zaštitu, ne zato da bi se postrožila pravila upravljanja i korištenja, već da se potakne održiv odnos između čovjeka i prirode, objavili su iz Javne ustanove Međimurska priroda. Cilj je očuvati bioraznolikost, uz njeno uravnoteženo korištenje i mudro upravljanje. Globalni izazovi traže i trebaju lokalna rješenja. Program Čovjek i biosfera stvoren je 1971. godine, a od 1976. godine počela se uspostavljati mreža rezervata biosfere.

U Republici Hrvatskoj do sad su proglašena dva rezervata biosfere. Planina Velebit proglašena je 1978. godine, a drugi rezervat biosfere je područje rijeka Mure, Drave i Dunava.

- Osim što je naš, poseban je po još jednoj činjenici. Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proglašen je kao prvi pentalateralni rezervat biosfere u svijetu 15. rujna 2021. godine na UNESCO MAB ICC sastanku u Abuji (Nigerija), između Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Proglašenje nije stiglo preko noći. Još 2012. godine, manje područje današnjeg rezervata proglašeno je kao bilateralni rezervat biosfere između Mađarske i Hrvatske. A uvjet za proglašenje rezervata je zaštita područja na nacionalnoj razini - istaknuli su.

Rezervat biosfere prostire se većim dijelom Međimurja. Unutar granica prostire se Regionalni park Mura-Drava i Značajni krajobraz rijeke Mure te točkasti lokaliteti poput Spomenika prirode Hrasta lužnjaka u Donjem Vidovcu i dva spomenika parkovne arhitekture (Platana u Nedelišću, Ginko u Donjoj Dubravi). Od Natura2000 područja, unutar rezervata se nalaze područja očuvanja značajna za ptice (područja ekološke mreže Dravske akumulacije i Gornji tok Drave), ali i područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove (područja ekološke mreže Dravske akumulacije, Gornji tok Drave, Mura, Donje Međimurje, Čep-Nedelišće te djelomično Međimurje).

- Svakodnevno boravimo i koristimo blagodati rezervata biosfere. Kako bismo podigli razinu svijesti o njegovoj važnosti, Međimurska priroda pokrenula je 2022. godine projekt naziva Zajednica škola rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. Trenutno ima osam škola članica, a cilj je umrežiti sve škole na području rezervata kako bi se mladim naraštajima pružila kvalitetnija edukacija te ih se senzibiliziralo kakav značaj za lokalnu zajednicu i njezino stanovništvo ima ekosustav koji je zbog svoje bioraznolikosti priznat na međunarodnoj razini - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:03