SPAŠAVANJE

Neobični maleni pacijent stigao u zagrebačko oporavilište: ‘Vugu je napao kobac, sad je kod nas‘

Ove ptice su selice, koje zimi lete u srednju i južnu Afriku, a u proljeće se vraćaju
 Azil Dumovec

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu objavili su kako su u subotu navečer imali neobično društvo. Jedno koje inače veoma rijetko susreću.

- Vuga je pjevica koju rijetko imamo prilike gledati izbliza. Skriva se u krošnjama drveća. Riječ je o pjevici koja se hrani kukcima i voćem. Ovu je na Britancu napao kobac. Nadamo se da će joj se moći pomoći. Odvezli smo je u Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta.

Vuge su ptice koje se hrane malim kukcima i voćem. Živi diljem Europe i Azije: u bjelogoričnim šumama, ali i parkovima te vrtovima. Važno joj je jedino da pronađe mjesto gdje može snijeti jaja, kojih obično bude do šest.

Ove ptice su selice, koje zimi sele u srednju i južnu Afriku. To znači da je ova ptica, koju je napao kobac, uskoro trebala krenuti na put. Teško je procijeniti koliko bi mogao trajati njen oporavak, pa u slučaju da bude dobro tek u hladnije doba godine, ostat će na ljudskoj skrbi sve do proljeća, kada će biti puštena nazad u prirodu. Taman na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:56