SHUTTERSTOCK
to se traži

Prerana ejakulacija može se riješiti vježbom koja traje svega sedam minuta! Ne budite lijeni

Pristupačan i učinkovit način za poboljšanje seksualnog zdravlja


Muškarci koji se suočavaju s preranom ejakulacijom često dolaze i u dilemu oko potrage za rješenjima. Iako su lijekovi i određene tehnike promicanja svjesnosti neki od uobičajenih tretmana, iznenađujuća nova studija sugerira da bi odgovor mogao ležati u jednostavnom, svakodnevnom vježbanju.


Iznenađujuće otkriće

Istraživači sa Sveučilišta East China Normal otkrili su da samo sedam minuta intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) dnevno može pomoći muškarcima koji se bore s preranom ejakulacijom da steknu bolju kontrolu u spavaćoj sobi. Preranu ejakulaciju, jednu od najčešćih seksualnih disfunkcija među muškarcima, karakterizira nemogućnost odgađanja ejakulacije, što često dovodi do nezadovoljavajućih iskustava za oba partnera.

image
SHUTTERSTOCK

Studija

Istraživački tim regrutirao je 76 muškaraca, u dobi između 18 i 34 godine, koji su svi imali stalne partnerice s kojima su imali redovitu seksualnu aktivnost barem jednom tjedno. Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine. Prva skupina slijedila je dnevnu sedmominutnu HIIT rutinu, koja je uključivala intenzivne vježbe nakon kojih su uslijedila kratka razdoblja odmora. Druga skupina vježbala je vježbe sporog disanja, dok je treća skupina izvodila redovite vježbe normalnog disanja kao kontrolu.

Tijekom studije, sudionici su ispunjavali različite upitnike, omogućujući istraživačima da prate promjene u svojim simptomima.


HIIT kao lijek

Nalazi studije bili su jasni - muškarci koji su sudjelovali u HIIT programu vidjeli su najznačajnije smanjenje simptoma prerane ejakulacije do 12. dana studije. Iako je skupina s normalnim disanjem također doživjela poboljšanja, ona nisu bila toliko izražena. Zanimljivo je da skupina koja sporo diše nije pokazala nikakvo značajno poboljšanje.

Ovi rezultati sugeriraju da intervalni trening visokog intenziteta može biti učinkovit način bez nuspojava da se pomogne muškarcima koji se bore s ovim seksualnim problemom. Istraživači vjeruju da bi HIIT mogao poslužiti kao potencijalni alternativni tretman, nudeći prirodno rješenje za one koji žele poboljšati svoje seksualne performanse.


Mentalna komponenta

Još jedan zanimljiv ishod studije bio je da su muškarci u sve tri skupine pokazali poboljšanu regulaciju pažnje. To sugerira da fokusiranje na tjelesnu aktivnost ili vježbe disanja može poboljšati sposobnost muškaraca da reguliraju svoju pažnju, što se zauzvrat čini povezanim s boljom kontrolom nad ejakulacijom.

Iako rezultati ove studije nude nadu mlađim muškarcima koji traže prirodne načine za upravljanje preranom ejakulacijom, upozorava se da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo traju li te dobrobiti tijekom vremena i odnose li se i na starije muškarce. Za sada se čini da bi kratki dnevni trening mogao biti pristupačan i učinkovit način za poboljšanje seksualnog zdravlja.

Linker
18. rujan 2024 09:40