
Znanstvenici sa Sveučilišta u Philadelphiji kreirali su žvakaću gumu na biljnoj bazi koja bi mogla spriječiti razmnožavanje virusa SARS-CoV-2 u slini. SARS-CoV-2 se razmnožava u žlijezdama slinovnicama te bi neutraliziranje virusa u usnoj šupljini moglo spriječiti prijenos zaraze i smanjiti težinu bolesti, a upravo bi to trebao biti zadatak žvakaće gume s angiotenzin konvertirajućim enzimom 2 (ACE2).
Kliničko ispitivanje
Bioinkapsulirani proteini u žvakaćoj gumi su stabilni i potpuno funkcionalni nekoliko godina ako su pohranjeni na sobnoj temperaturi, što takav oblik lijeka čini znatno jeftinijim i dostupnijim u odnosu na troškove čuvanja i transporta trenutno dostupnih cjepiva. Studija je pokazala da je razina RNK virusa u slini izloženoj žvakaćoj gumi s ACE2 enzimom pala na jedva mjerljivu razinu. Očekuje se da ova inovativna žvakaća guma uđe u fazu kliničkih ispitivanja kako bi se provjerilo može li zaista spriječiti širenje zaraze.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....