Bez obzira na vaš izbor kofeina, oba napitka donose brojne zdravstvene dobrobiti.
 Foto: Istock
ništa bez kofeina

Volite li više kavu ili čaj? Tajna se krije u genima

Vjerovali ili ne, oni koji su genetski osjetljiviji na gorak okus ispijaju više kave.

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Studija objavljena u znanstvenom časopisu Scientific Reports kaže kako je okus je djelomično određen genetikom.

OSJETLJIVOST NA GORČINU

U studiji je sudjelovao više od 400.000 ljudi između 37 i 73 godine. Utvrđeno je da ljudi koji nose specifične receptorske gene za gorak okus i koji su genetski osjetljiviji na gorak okus ispijaju više kave. I to oko četiri šalice dnevno.

Osjetljivost na kofeinsku gorčinu može se činiti kao razlog da ne pijete kavu.

- Rezultati su pokazali upravo suprotan efekt. Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće. Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u njoj, pogotovo zbog njenog pozitivnog utjecaja - rekao je jedan od autora studije.

Znanstvenici tvrde da gorak okus nečeg što konzumiramo zapravo dolazi kao upozorenje našem organizmu da izbjegavamo taj napitak ili namirnicu jer može biti riječ o nečem opasnom za naš organizam. No, iako nas tijelo 'upozorava', upravo oni koji taj okus osjećaju intenzivnije, pravi su ljubitelji kave. I oni koji nose 'krivi' gen u pogledu gorčine, također mogu naučiti uživati u tom okusu, ali oni ipak preferiraju čaj.

- Vjerujemo da ova studija učvršćuje ideju da genetika ima vrlo važnu ulogu našim navikama i životnom stilu - rekli su znanstvenici.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Bez obzira na vaš izbor kofeina i gene, oba napitka donose brojne zdravstvene dobrobiti. Pijenje kave povezano je s nižim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, i to zahvaljujući antioksidansima i polifenolima.

Kava je isto tako povezana s nižim rizikom od nekoliko vrsta raka, među kojima i rak prostate, rak maternične sluznice, kože i jetre. Pomaže i kod žučnog kamenca i gihta.

Najveća korist utvrđena je kod bolesti jetre poput ciroze. Čaj je također bogat izvor antioksidansa, štiti srce te smanjuje rizik od kognitivnog propadanja i Alzheimerove bolesti.

Linker
25. studeni 2024 20:00