Kad su vam sudoper i radna ploha u kuhinji zatrpani prljavim posuđem, vjerojatnije ćete posegnuti za nezdravim zalogajem, tvrdi se u novoj studiji, objavljenoj u publikaciji Environment and Behaviour, koju je proveo Laboratorij za hranu i brandove Sveučilišta Cornell iz Ithace, SAD. Pokazalo se da nered u kuhinji stvara stres i navodi žene da konzumiraju više kalorija.
Dvije grupe ispitanica
U ispitivanju je sudjelovala 101 studentica. Sve su one trebale u kuhinji čekati drugu osobu, no pritom je polovica ispitanica čekala u čistoj, dobro organiziranoj kuhinji, a druga polovica u kuhinji pretrpanoj prljavim posuđem, novinama i magazinima, a u pozadini je zvonio telefon. U obje kuhinje bile su zdjele s keksima, krekerima i mrkvom. Studentice koje su čekale u prljavoj kuhinji dvostruko su češće posezale za keksima nego one u urednoj te su pojele 53 kalorije više u samo deset minuta. Zanimnjivo, neuredno okruženje nije navelo studentice da jedu više krekera ili mrkve.
Kontrola nad situacijom
Istraživači su osim toga zamolili dio ispitanica da razmisle i napišu nešto o periodu kad im je život bio izvan kontrole, dok je druga skupina trebala pisati o razdoblju kada su osjećale da kontroliraju svoj život. Studentice koje su se fokusirale na kontrolu i zatim otišle u neurednu kuhinju konzumirale su ukupno oko 100 kalorija manje od onih koje su pisale o rasulu i zatim otišle u neurednu kuhinju.
- Boraviti u neurednom okolišu i osjećati kako nemamo kontrolu nad situacijom, očito je loše za našu prehranu. Izgleda da ljudi tada pomisle: 'Sve je izvan kontrole, pa onda mogu jesti što hoću!' - rekao je voditelj studije Lenny Vartanian, profesor psihologije sa Sveučilišta New South Wales u Australiji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....