Rak gušterače s pravom se naziva "tihom i podmuklom" bolešću, jer su simptomi rijetko uočljivi u ranim fazama. Ako su simptomi i prisutni, često su nejasni i lako ih je ignorirati.
Karizmatični suosnivač Applea Steve Jobs preminuo je 2011. gotovo točno osam godina nakon što mu je rak slučajno otkriven na CT-u bubrega, kamo ga je na kontrolu poslao urolog zbog ranijih bubrežnih kamenaca. Ljudi mogu voditi relativno normalan život nekoliko godina s neuroendokrinim tumorima gušterače, kakav je imao i Steve Jobs, čak i ako su metastazni izvan gušterače. Tumori gušterače najčešće se dijele u egzokrine i endokrine. Endokrini mogu narasti deset centimetara i više prije nego se pojave vidljivi simptomi (bolovi i oteklina dostupna opipu, gubitak tjelesne težine i povećana slezena zbog pritiska tumora na venu). Nažalost, u vrijeme postavljanja dijagnoze 85 posto oboljelih već ima lokalno proširen rak ili metastaze u jetru i pluća. Čak i tada svaki peti oboljeli ne osjeća nikakvu bol u trbuhu ni gubi na težini. Ipak, većina osjeća jaku, pojačavajuću bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi u leđa, a popušta prilikom naginjanja prema naprijed te primjećuje mršavljenje. Često se pregledima otkriju žutica, povećana jetra, bolna osjetljivost u abdomenu, povećani žučni mjehur...
No, iako je tumor prisutan, klinička slika ne mora pokazivati neke osobitosti koje bi upućivale na tumor.
Zato stručna društva za rak savjetuju da se obrati pozornost na sedam uobičajenim simptoma. Iako oni mogu biti uzrokovani drugim medicinskim stanjima, preporučuje se da svatko tko doživljava jedan ili više od tih simptoma razgovara sa svojim liječnikom.
✔ Bole vas leđa ili želudac
Bol u trbuhu ili u sredini leđa može biti uzrokovana tumorom. Ovisno o njegovom položaju i veličini tumor može pritiskati živac, organe u blizini gušterače ili blokirati probavni trakt.
✔ Osjećate nadutost
Rak gušterače može uzrokovati probavne probleme, koje prate plinovi i nadutost, ali i nakupljanje dodatne tekućine u trbuhu (ascites), zbog čega se trbuh napuhne.
✔ Imate problema s probavljanjem hrane
Gubitak apetita, probavne smetnje i mučnina česti su kod osoba s rakom gušterače. Ovi simptomi se često događaju kada bolest utječe na sposobnost osobe da probavi hranu i apsorbira hranjive tvari. Oni se također mogu pojaviti kada tumor blokira ili usporava redovite probavne procese.
✔ Gubite težinu i ne znate zašto
Gubitak težine može biti uzrokovan nepotpunom probavom zbog raka ili samog raka (tumorska kaheksija), koja značajno utječe na proces liječenja i stopu preživljenja. Gubitak težine izazvan rakom je problem koji utječe na način kako tijelo koristi kalorije i proteine. Može uzrokovati da tijelo sagorijeva više kalorija nego inače, razgradi mišiće i smanji apetit.
✔ Vaša koža i oči izgledaju žuto
Žutica je žutilo kože i očiju uzrokovano nakupljanjem bilirubina, komponente žuči. Ovo nakupljanje može se dogoditi ako tumor blokira žuč koja teče iz žučnog mjehura u tanko crijevo. Osobe sa žuticom također mogu osjetiti svrbež kože, primijetiti tamni urin i svijetle stolice ili stolice boje gline.
✔ Stolice se mijenjaju
Mnogi bolesnici s rakom gušterače imaju proljev, zatvor ili oboje. Proljev koji se sastoji od labavih, vodenastih, masnih ili smrdljivih stolica može biti uzrokovan nedovoljnim količinama enzima gušterače u crijevima. Zatvor je također čest problem. Ako probavni sustav radi presporo, to može uzrokovati da stolice postanu suhe, tvrde i teško prolazne.
✔ Nedavno vam je dijagnosticiran dijabetes, ili se vaš dobro kontrolirani dijabetes mijenja
Istraživanja pokazuju da nagli početak dijabetesa tipa 2 kod osoba u dobi od 50 ili više godina može biti rani simptom raka gušterače, osobito kod onih koji imaju nizak indeks tjelesne mase, kontinuirano gube težinu ili nemaju obiteljsku anamnezu dijabetesa.
Nagla promjena razine šećera u krvi kod dijabetičara koji su prethodno imali dobro kontroliran dijabetes također može biti znak raka gušterače.
Koji su rizični čimbenici za rak gušterače
Iako točni uzroci raka gušterače još nisu u potpunosti razjašnjeni, istraživanja su identificirala određene čimbenike rizika koji mogu povećati vjerojatnost da će pojedinac razviti rak gušterače.
✔ Obiteljska povijest
Ako ste rođak u prvom koljenu nekoga s dijagnozom raka gušterače, možda imate povećan rizik od razvoja raka gušterače. Pojačano se kontrolirajte kod liječnika i izbjegavajte rizične faktore na koje možete utjecati. Rizik se povećava ako je pogođeno više članova obitelji. Također, rizik od raka gušterače povećava se i ako postoji povijest obiteljskog raka dojke, jajnika ili debelog crijeva, obiteljskog melanoma ili nasljednog pankreatitisa.
✔ Naslijeđene genetske mutacije
Postoji i genetsko testiranje na nasljedne mutacije. Oko deset posto slučajeva raka gušterače povezano je s mutacijom s kojom smo rođeni. Veći rizik za dobivanje raka gušterače uključuje BRCA mutaciju, cističnu fibroza, obiteljsku adenomatsku polipozizu (FAP), obiteljski atipični multipli melanom (FAMMM), nasljedni nepolipozni karcinom debelog crijeva (HNPCC) ili Lynchov sindrom, nasljedni pankreatitis, mutacija PALB2 i Peutz-Jeghersov sindrom.
✔ Dijabetes
Rizik za rak gušterače povećan je kod dugogodišnjih dijabetičara. Još je nejasno prethodi li dijabetes raku gušterače ili je obrnuto. Poznato je da rak gušterače može rezultirati pojavom supstanci koje utječu na inzulin i šećer u krvi dovodeći do razvoja dijabetesa. S druge strane, kemijske promjene povezane s dijabetesom tipa 2 mogu potaknuti rast stanica gušterače te proizvesti oštećenja koja dovode do razvoja raka gušterače
✔ Kronični pankreatitis i nasljedni pankreatitis
Osobe s kroničnim pankreatitisom imaju povećan rizik od razvoja raka gušterače. Kronični pankreatitis je čest kod pojedinaca koji konzumiraju velike količine alkohola dugi niz godina.
Nasljedni pankreatitis uzrokuje ponavljajuće epizode upale gušterače koje obično počinju do 20 godina. Rizik od razvoja raka gušterače još je veći kod osoba koje imaju nasljedni pankreatitis.
✔ Pušenje
Pušenje je značajan faktor rizika i može uzrokovati oko 20-30 posto svih slučajeva egzokrinog raka gušterače. Ljudi koji puše cigarete imaju dva puta veću vjerojatnost da će razviti rak gušterače od ljudi koji nikada nisu pušili.
✔ Dob
Šansa za razvoj raka gušterače povećava se s godinama. Većina ljudi s dijagnozom raka gušterače starija je od 60 godina.
✔ Spol
Nešto više muškaraca ima dijagnozu raka gušterače nego žena. To može biti povezano s većom stopom pušenja kod muškaraca.
✔ Prehrana
Smatra se da prehrana bogata crvenim i prerađenim mesom povećava rizik od razvoja svih vrsta raka pa i raka gušterače. Prehrana bogata voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama i biljnim uljima može smanjiti rizik.
✔ Pretilost
Pretile osobe imaju 20 posto povećan rizik od razvoja bolesti u usporedbi s ljudima koji su normalne težine. Rizik je još veći kod osoba koje su pretile tijekom rane odrasle dobi. Osobe s prekomjernom trbušnom masnoćom mogu imati povećan rizik neovisan o općoj pretilosti.
✔ Alkohol
Neka istraživanja ukazuju na vezu između velike konzumacije alkohola i raka gušterače. Rizik od razvoja raka gušterače veći je kod osoba koje svakodnevno konzumiraju više od tri alkoholna pića u usporedbi s onima koji to ne čine.
✔ Okoliš
Izloženost određenim kemikalijama iz okoliša i teškim metalima može povećati rizik od razvoja raka gušterače. To uključuje beta-nafilamin, benzidin, pesticide, azbest, benzene i klorirane ugljikovodike.
✔ Paradentoza
Parodontska bolest je jaka upala desni koja uništava mekana tkiva i kosti koje podupiru zube, može uzrokovati gubitak zubi ili još gore, povećan rizik za srčani i moždani udar te rak gušterače.
Čini se da su parodontska bolest i gubitak zuba čvršće povezani s rakom gušterače, čak i pri kontroli drugih čimbenika rizika.
I dok su pušenje, dijabetes i upala gušterače (pankreatitis) najčešće spominjani faktori rizika za češću vrstu raka gušterače, neuroendokrini rak gušterače nema poznatih čimbenika rizika (iako ni ovi nisu isključeni). Neki slučajevi su vjerojatno uzrokovani naslijeđenim genima, posebno, mutacijama u genu supresora tumora koji se zove menin. No, dokazi upućuju da je nasljedna genetika odgovorna za mali postotak (možda 5%) slučajeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....