Voda i iscIjeđeni limun postali su mnogima ritual kojim započinju dan, a istraživanja su potvrdila dobrobiti zbog kojih se isplati popiti ovaj napitak svako jutro. No, možda je vrijeme za mali zaokret u konzumaciji. Naime, postoje dokazi koji upućuju na to da konzumiranje kuhanih limuna može ojačati imunitet, poboljšati kožu pa čak i pomoći ljudima da smršave.
Limun je prirodno bogat vitaminima i mineralima:
- Vitamin C - Bitan vitamin i antioksidans, važan je za imunološku funkciju i zdravlje kože
- Kalij - Prehrana bogata kalijem može sniziti razinu krvnog tlaka i imati pozitivne učinke na zdravlje srca
- Vitamin B6 - Skupina srodnih vitamina, B6 sudjeluje u pretvaranju hrane u energiju.
Moguće zdravstvene prednosti
Poboljšava izgled kože
S obzirom na to da je bogat vitaminom C, antioksidansom koji štiti stanice kože od oštećenja slobodnih radikala, smanjuje znakove starenja.
Neke studije sugeriraju da unos vitamina C pomaže koži da brže zacijeli i smanjuje stvaranje ožiljaka. Također može potaknuti proizvodnju kolagena, dajući koži čvršći izgled i minimizirajući bore.
Snižava krvni tlak
Limun je dobar izvor minerala koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, kao što su kalcij i kalij. Stručnjaci preporučuju da te minerale dobijete iz hrane, umjesto da ih uzimate kao dodatke prehrani, kad god je to moguće.
Studija iz Japana iz 2014. sugerira da bi dnevni unos limunovog soka mogao sniziti krvni tlak kod žena srednjih godina. Međutim, studiju je zakomplicirala činjenica da su sudionici također svakodnevno šetali, što je možda više utjecalo na krvni tlak nego sok od limuna.
Ranija studija iz 2012. godine o učincima limunovog soka na krvni tlak nije pokazala značajnu razliku u očitanjima krvnog tlaka nakon dva tjedna. Međutim, autori preporučuju daljnja istraživanja, s obzirom na anegdotske dokaze ljudi s visokim krvnim tlakom koji sugeriraju da ispijanje soka od limuna može pomoći u trenutnom snižavanju krvnog tlaka.
Jača imunitet
Vitamin C u limunu može pomoći u jačanju imunološkog sustava tijela, štiteći ga od respiratornih infekcija.
Na primjer, jedan pregled časopisa Nutrients iz 2017. ukazuje da bi velike doze vitamina C (200 miligrama dnevno) mogle biti učinkovite u liječenju upale pluća i prehlade. Također sugerira da bi održavanje unosa od oko 100-200 mg vitamina C dnevno moglo pomoći u sprječavanju budućih infekcija.
Isti pregled sugerira da bi ljudi koji su u većoj opasnosti od nedostatka vitamina C, poput starijih odraslih osoba, trebali osigurati da dobivaju dovoljno vitamina C iz svakodnevne prehrane. Napitak tople vode i limuna može biti jedan od načina da se poveća razina vitamina C kod osobe. Jedan limun osigurava oko 31 mg vitamina C, što je 51% preporučenog dnevnog unosa.
Pomaže pri mršavljenju
Iako nema čvrstih dokaza koji sugeriraju da je voda s limunom učinkovitija od obične vode u mršavljenju, ipak je odlična zamjena za sokove jer je ovo niskokalorični napitak.
Ljudi koji preferiraju voćne sokove i gazirana pića mogu otkriti da će im pijenje vode s limunom umjesto ovih napitaka pomoći da brže izgube težinu. Voda s limunom također može pomoći hidrataciji, što može potaknuti gubitak težine i smanjiti zadržavanje vode.
Poboljšava probavu
Osobe s probavnim smetnjama često prijavljuju simptome kao što su nadutost i žgaravica koji se poboljšavaju nakon što popiju čašu tople vode s limunom. Međutim, nema mnogo dokaza koji podupiru teoriju da je limun sastojak koji obavlja sav posao.
Kako kuhani limun uvesti u prehranu?
Većina ljudi radije dodaje kriške limuna u vruću vodu ili limun prokuha u vodi kako bi stvorili napitak od limuna. Međutim, sve više ljudi otkriva i druge metode, a mi smo pronašli tri alternativna načina za pripremu napitka s prokuhanom vodom i limunom.
Metoda 1
- Svježi limun prepolovite.
- Iscijedite limun ili upotrijebite sokovnik za limun da biste uklonili sok i odbacite koru ili koštice.
- Procijeđeni limunov sok dodajte u čašu svježe prokuhane vode i ostavite da se ohladi prije nego što popijete.
Metoda 2
- Limun narežite na ploške ili četvrtine.
- U svježe prokuhanu šalicu vode dodajte komadić limuna.
- Pustite da se ohladi prije pijenja.
Metoda 3
- Zakuhajte mali lonac vode.
- Svježi, oprani limun narežite na četvrtine i dodajte u vodu.
- Kuhajte oko tri minute.
- Ostavite da se ohladi prije pijenja.
Ako vam je voda s limunom previše gorka, možete ju dodati žlicu meda kako bi poboljšali okus.
Testirala sam kuhane limune
S obzirom na to da redovito pijem limunadu, željela sam napraviti mali pomak u konzumaciji, a kako smo zakoračili u jesen toplija varijanta ovog napitka mi zvuči primamljivo.
Odlučila sam napraviti napitak po metodi broj jedan, prepolovila sam limun i procijeđeni limunov sok stavila u prokuhanu vodu. Kako recept navodi da trebam pustiti da se ohladi, shvatila sam da ću zapravo popiti svježi čaj od limuna. I on me oduševio.
Okus je intenzivan jer sam ja prokuhala tri decilitra vode i u njega stavila procijeđeni sok jednog limuna, što je možda za nekog previše, za mene, koja sam obožavateljica limuna, to je bila prava mjera. Uistinu poboljšava probavu, i to u roku od pola sata. Ne samo da ću nastaviti piti ovaj ukusni napitak nego ću pokušati osmisliti i svoje varijacije. Sigurno ću dodati med, probat ću dodati i đumbir, ali i ovaj čaj od limuna ću izmiješati s nekim drugim čajevima. Sad je savršeno vrijeme za to.
Jedina mana: Neka istraživanja tvrde da se kuhanjem limuna smanjuje količina vitamina i minerala.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....