HREN
(Armoracia rusticana)
AROMATIČNI KORIJEN
Hren je biljka iz porodice kupusnjača. Potječe iz jugoistočne Europe i sjeverne Azije (gdje i danas divlji raste u prirodi). Uzgaja se zbog aromatičnog korijena koji je dobar izvor vitamina C. Najjednostavnije je korijen hrena oguliti i naribati. Obično se poslužuje uz kuhanu govedinu.
Ono što mnogi ne znaju jest da je hren i više od korjenastog povrća koje ćete povremeno iščupati iz gredice u vrtu ili kupiti na tržnici. Hren je i prirodni antibiotik kojega odlikuje jako antibakterijsko djelovanje. Možda niste znali, ali u narodnoj medicini se do davnina koristi kako za jačanje imuniteta tako i za liječenje respiratornih tegoba, prije svega kašlja, plućnih bolesti i infekcija dišnog sustava.
Pored toga, hren je poznat u svijetu ljekovitog bilja kao onaj koji potiče rad crijeva i želuca, kao i žuči, jetre i gušterače zbog čega ga se od davnina koristi za čišćenje tijela i kože. Njegovi pozitivni učinci zabilježeni su i kod bolesti mokraćnog sustava, liječenja od bubrežnih kamenaca, a naši stari koristili su ga i za ublažavanje tegoba reume i artritisa.
Na tržištu postoje gotovi proizvodi s ovim začinom poput ukiseljenog hrena, kremastog umaka i hrena u prahu, a možda je došlo vrijeme da ga ne koristimo isključivo kao začin uz meso... Ocijenite sami.
UMAK OD HRENA
Sastojci:
- oko 200 g korijena hrena
- 2-3 jušne žlice jabučnog octa
- vrlo hladna voda
- sol
Priprema:
- Ogulite korijen hrena i narežite ga na kockice.
- Stavite ih u blender. Dodajte sol i dolijte vodu da prekrije noževe blendera. Uključite blender. Hren mora biti fino usitnjen. Ako je potrebno, dodajte još vode.
- Na kraju dodajte jabučni ocat. Ocat djeluje kao konzervans i antioksidans (sprečava kvarenje i tamnjenje umaka).
- Ovako pripremljenom umaku možete dodati majonezu ili kiselo vrhnje. Prije posluživanja držite ga u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....