![35882949](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/12/12/k_35882949_640.jpg)
Jedna posebna božićna priča rađa se ovih dana u Zagrebu. Povratak obiteljskim vrijednostima i običajima danas imaju veće značenje no ikad. Zagrebački restoran Bota Šare drugu godinu zaredom na prostranoj terasi priča prekrasnu Božićnu priču. Zaplovite s Botom u povratak kući uz mamina i bakina jela koja će nas vratiti u davna i sretna vremena.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/11/20/8/bota3.jpg)
Posebno za ovogodišnji advent iz Malog Stona stigla je stara barka obitelji Šare kojom se davno lovila riba. Ona je ukrašena dalmatinskim biljkama kao što su jela, smreka, mirta i maslina. U ukrašavanju je korišten baršun koji je skrojen po mjeri za tu barku kao adventsko jedro, tu je i originalni konop koji je ona na sebi imala desetljećima.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/11/20/8/bota4.jpg)
Uz barku u kojoj ćemo se rado fotografirati ovog adventa nalaze se ognjevi s vatrom koji daju toplinu i svjetlo u zamagljenim zagrebačkim noćima.
Adventska bajka s barke seli na stol koji je ovog adventa u Boti bogatiji no ikad. U hladnim zimskim noćima dolaze delicije koje je nona Šare pripremala ovoj mnogobrojnoj obitelji. Tu su pomalo zaboravljene ruže ili pak dubrovačka kontonjata, ali i knedle sa šljivama, kiflice, broštulani bademi, ušećerene korice naranče, dimljeni tučeni golub na bianco, sabljarka u panko mrvicama s krumpirom na ploške kao prilogom i brojna druga jela pripremljena prema starim tradicionalnim receptima u kojima volimo uživati u ovo doba godine. Uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera na terasi Bote uživat ćemo i u kuhanim vinima, kuhanom ginu i viskiju.
Pravi dalmatinski ugođaj adventa u Zvonimirovoj ulici 124 ove će zime zasigurno razveseliti brojne Zagrepčane i njihove goste koji će imati prilike vidjeti kako se Božić slavi u malostonskom zaljevu. Uz obitelj Šare adventski ugođaj kreirala je Pixy. Ovaj posebni advent budi emocije i daje nadu u sretnije dane.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/11/20/8/bota6.jpg)
RECEPTI BOTA ŠARE ZA 4 OSOBE
Tučeni Golub/riba
- 250 g mesa goluba
- 1 kg kuhanog krupira na kockice
- Maslinovo ulje
- Stonska sol
- Papar po želji
- Sitno kosani češnjak po želji
- Kosani list peršina
- isječci mesa goluba na kockice
Priprema:
- Ribu namočiti u vodi I ostaviti preko noći. Očistiti ribu od kosti.
Skuhati krumpir narezan na kockice, ocijediti ga te dok je vruć u njega umiješati meso ribe goluba, tuči kao pire krumpir.
Dodati češnjak, sol, papar, peršin i malinovo ulje.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/11/20/8/bota.jpg)
Ružice allla Tanja Šare
- 40 dag glatkog brašna
- 2 cijela jaja
- 1 žlica šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 50 g svinjske masti
- Mlijeko po potrebi
- 1 vanilin šećer
Nadjev
- 70 g svinjske masti
- 70 g šećera
Preljev
- 1 dl mlakog mlijeka
- 50 g šećera
Priprema:
Od navedenih sastojaka načiniti tijesto.
Prosijati brašno, načiniti rupu u sredini, izmrviti kvasac te ga zaliti s malo mlakog mlijeka.
Ostaviti da se digne.
Mast, šećer malo soli, vanilin šećer i dva cijela jaja izmiješati u jednoličnu smjesu te dodati brašnu i zamjesiti tijesto.
Pustiti da se diže te ga zatim ponovo premjestiti.
Kad se digne razvaljati na pola centimetra debljine i premazati nadjevom od masti i šećera.
Zarolati na tri puta, izrezati dva prsta debljine i okomito slagati u namašten i pobrašnjen lim.
Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Vruće Ružice zaliti mlakim mlijekom i pustiti da malo odstoje.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2020/11/20/8/bota2.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....