Zglobovi i kralježnica su tijekom ljudskog života pod stalnim opterećenjem i često su pogođeni različitim ozljedama i bolestima. Bolesti zglobova mogu biti upalne, degenerativne, reumatske, a javljaju se i u sastavu drugih bolesti poput psorijaze. Svima koji žele očuvati zglobove i kralježnicu savjetujem pravilno držanje tijela, izbjegavanje visokih potpetica, pravilan ležaj i prehranu koja obiluje kalcijem i drugim mineralima. Ako već bolujete od neke bolesti zglobova, koje su nerijetko nasljedne i ne mogu se izbjeći, potrebno je u dogovoru s liječnikom provoditi vježbe koje će spriječiti napredovanje bolesti i olakšati vam svakodnevne aktivnosti.
REUMATSKA UPALA ZGLOBOVA
Ovu bolest obilježava upala vezivnog tkiva zglobova. Obično je zahvaćena kralježnica te zglobovi šake, koljena i kuka. Bolest se javlja na “mahove” u kojima dolazi do jake boli i otoka u zahvaćenom zglobu, a bolesnik se općenito loše osjeća. Promjene koje nastanu u zglobu nepovratne su.
Među važne mjere u liječenju spada dostatan odmor uz krepku prehranu, po mogućnosti biljnog porijekla i izbjegavanje prekomjernih napora. Lijekove treba svakodnevno koristiti.
U razdoblju bez napada potrebno je redovito obavljati medicinsku gimnastiku, po mogućnosti koristiti i toplice, a u ljetnom periodu primijeniti sunčanje i kupanje kao način liječenja.
Kod reumatske upale zglobova preporučujem sljedeće recepte:
Hladna voda (oblozi) - na oboljela mjesta staviti hladne obloge, a preko njih dobro zamotati ručnik. Usporedno piti što toplije čajeve.
Glina (oblozi) - zglobove dobro namazati nevenovom mašću, a zatim napraviti gustu kašu od svježe, hladne gline i staviti kao oblog debljine 3 cm. Oblog držati 12 sati.
Svježi sir (oblozi) - na čistu krpu rasporediti hladni svježi sir debljine jednog prsta i staviti kao oblog na oboljeli zglob. Oko obloga omotati ručnik i držati tako dok se sir ne osuši.
Gavez (tinktura) - sitno isjeckati ili samljeti korijen gaveza, staviti u bocu, preliti rakijom s 40 vol% alkohola i ostaviti 4 tjedna. Ova će tinktura ublažiti bol, ako se nekoliko puta dnevno maže bolesni zglob.
Bijeli kupus - preko bolesnog zgloba staviti listove bijelog kupusa, a zatim zamotati ručnikom.
Preslica - dnevno popiti 2 šalice čaja od preslice i to jednu šalicu pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije večere. U čaj dodati po jednu malu žlicu švedske gorčice. Usporedno s ovim tijekom dana popiti 4 šalice čaja od koprive. Kura traje 3 tjedna.
Jabučni ocat - ujutro, na prazan želudac, 20 minuta prije doručka uzeti 12 malih žlica jabučnog octa s čašom vode. Kura traje mjesec dana.
Divlji kesten - samljeti divlji kesten zajedno sa smeđom korom oko kestena, staviti u jastučić, a zatim kao oblog na oboljele zglobove.
Majčina dušica - zagrijati i staviti tijekom noći kao oblog. Vrlo djelotvorno ublažava bolove.
Preslica (sjedeće kupke) - trebaju trajati 20 minuta. Nakon toga bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati 1 sat.
Maslinovo ulje - tijekom 4 tjedna svakodnevno izmasirati oboljele zglobove ovim uljem. Nakon toga nastaviti s masažom, ali samo 3 puta tjedno.
Švedska gorčica - oboljelo mjesto namazati nevenovom mašću, a zatim staviti obloge od tinkture švedske gorčice.
Kelj (listovi) - listove kelja natući i svake večeri staviti kao oblog na oboljela mjesta.
Kupus (listovi) - dobro stući i ugrijati listove kupusa, staviti ih na oboljelo mjesto u 3 sloja i dobro zaviti. Prethodno kožu oboljelog mjesta namazati svinjskom mašću. Kura traje dulje vrijeme, a istovremeno piti gore navedene čajeve.
Maslačak (kupelj) - potrebno je uzeti 4 jušne žlice svježeg maslačka i kuhati 15 minuta na laganoj vatri u litri vode. Skuhani pripravak izliti u vodu za kupelj, uroniti ruke ili noge
i tako ostati 20 minuta. Nakon toga bez brisanja ruke ili noge zamotati u vunenu krpu, leći u krevet, dobro se pokriti i preznojiti. U krevetu ostati 1 sat.
Gospina trava (ulje) - tijekom tri mjeseca masirati bolesna mjesta uljem od gospine trave. Ulje pripremiti tako što se boca napuni listovima i cvjetovima gospine trave, zalije do vrha maslinovim uljem i ostavi na sunčanom ili drugom toplom mjestu 4-6 tjedana.
Maslačak (sok) - iscijediti sok od svježeg maslačka i svaki dan popiti 2-3 velike žlice s malo vode.
Čajna mješavina 1 - dobro izmiješati jednake dijelove rutvice, vrbe, gloga, maslačka, breze i bazge. Ovaj čaj piti 3 puta dnevno 15 minuta prije jela.
Čajna mješavina 2 - izmiješati jednake dijelove gospine trave i majčine dušice. Na pola litre vrele vode staviti 2 žlice ove mješavine, ostaviti 5 minuta, procijediti i tijekom dana ispiti dodavši malo meda.
Čajna mješavina 3 - dobro izmiješati jednake dijelove metvice, bazge i kukuruzne svile. U litru vode staviti 3 velike žlice ove mješavine i kuhati 3 minute. Procijediti i piti 3 puta dnevno po 1/3 litre i to za vrijeme jela.
Čajna mješavina 4 - izmiješati jednake dijelove biljaka: crni ribiz, kopriva, bazga, preslica, matičnjak, stolisnik, vrba i zlatnica. Na jednu šalicu vrele vode staviti veliku žlicu ove mješavine i ostaviti 10 minuta. Dnevno piti 3 puta po jednu šalicu čaja 15 minuta prije jela.
Jela - tijekom dva tjedna jesti što više trešanja, šumskih jagoda i višanja. Tijekom dva tjedna jesti što više kiselog s crvenim lukom u salati. Ovo uključiti u sva tri obroka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....