![36093195](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/22/k_36093195_640.jpg)
Kalcij u prehrani smanjuje rizik od raka debelog crijeva, potvrdila je velika britanska prospektivna studija koja je pratila više od pola milijuna žena tijekom gotovo 17 godina. Kako je objavila neovisna organizacija Cancer Research UK (CRUK), koja je financirala studiju, potvrđene su i dobrobiti zdrave, uravnotežene prehrane za smanjenje rizika od raka.
Rak debelog i završnog crijeva treći je najčešći rak u svijetu, nakon raka dojke i raka pluća. Prema procjenama Svjetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega oboli gotovo 2 milijuna, a umre 950.000 osoba. Stope učestalosti značajno variraju, a više su u zemljama s visokim dohotkom. Rizik se povećava za pojedince koji migriraju iz područja niske u područja visoke incidencije, što ukazuje na to da stil života i okolišni čimbenici pridonose razvoju bolesti. U Hrvatskoj je kolorektalni rak najučestalija zloćudna bolest s oko 3600 oboljelih godišnje, od toga su oko 60 posto muškarci. Češći je kod osoba starije dobi, no gotovo petina oboljelih mlađa je od 60 godina, podaci su HZJZ-a.
Zdravstveno ponašanje
Uloga prehrane u razvoju ove bolesti konstantno se istražuje. Alkohol i prerađeno meso utvrđeni su kao kancerogeni, dok je crveno meso klasificirano kao vjerojatno kancerogeno, no u pogledu odnosa ostalih prehrambenih čimbenika i rizika od raka debelog crijeva nedostaje konsenzus. To može biti barem dijelom posljedica nedovoljnog broja sveobuhvatnih studija o utjecajima svih vrsta hrane, kao i pogrešaka u mjerenjima ili premalih uzoraka.
Ova je studija, koju je proveo znanstveni tim Sveučilišta Oxford, pratila utjecaj čak 97 prehrambenih čimbenika kod 542.778 žena, od kojih je kroz vrijeme praćenja njih 12.251 oboljela od kolorektalnog raka. Oboljele žene općenito su bile starije, više, u obitelji su vjerojatnije imale rak crijeva te im je zdravstveno ponašanje bilo lošije u usporedbi s ponašanjem sudionica istraživanja u cjelini.
Zaštitni učinak
Relativni rizici za rak debelog crijeva izračunati su za unos svakog od 97 prehrambenih čimbenika, a značajne povezanosti pronađene su za 17 njih. Unos kalcija pokazao je najjači zaštitni učinak, a svakih dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno – što odgovara velikoj čaši mlijeka - povezano je sa 17-postotnim smanjenjem relativnog rizika. Šest ispitanih čimbenika povezanih s kalcijem – mlijeko, jogurt, riboflavin, magnezij, fosfor i kalij - također je pokazalo obrnutu povezanost s rizikom od raka debelog crijeva. Slabiji zaštitni učinci zabilježeni su kod žitarica za doručak, voća, cjelovitih žitarica, ugljikohidrata, vlakana, ukupnih šećera, folata i vitamina C.
Znanstveni tim komentirao je da ove obrnute povezanosti mogu odražavati učinke stila života ili drugih čimbenika prehrane, no zaštitna uloga kalcija bila je neovisna o unosu mliječnih proizvoda. U studiji, koja je objavljena u publikaciji Nature Communications, zaključuju da iako „mliječni proizvodi pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva”, tu zaštitu „u velikoj mjeri ili u potpunosti pokreće kalcij”.
Alkohol i meso
Očekivano, alkohol je pokazao drugačiju povezanost s rizikom za kolorektalni karcinom: svakih dodatnih 20 grama dnevno - što odgovara velikoj čaši vina - povezano je s povećanjem rizika od 15 posto. Slabija povezanost uočena je u kombiniranoj kategoriji crvenog i prerađenog mesa, pri čemu je svakih dodatnih 30 grama na dan povezano s osam posto povećanim rizikom za ovu vrstu raka. Na ovu povezanost minimalno su utjecali ostali čimbenici prehrane i stila života.
Jedno od objašnjenja zaštitnog učinka kalcija jest da se on može vezati na slobodne žučne kiseline u crijevima sprečavajući njihove štetne učinke na crijevnu sluznicu. Druga teorija pak kaže da sadržaj laktoze u mlijeku utječe na mikrofloru debelog crijeva te tako snižava rizik. No, stručnjaci savjetuju oprez u tumačenju nalaza, budući da će za utvrđivanje uzročnosti biti potrebna dodatna istraživanja.
Namirnice bogate kalcijem:
- Mijeko
- Tofu
- Brokula
- Kelj
- Grah
- Jogurt
- Bademi
- Morski plodovi...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....