Brojne studije su pokazale da zeleni čaj sprečava razvoj raka, snižava krvni tlak i smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti, no dosad nije bio poznat molekularni mehanizam zaslužan za takav njegov učinak. Znanstvenici na sveučilištima u Kaliforniji i Kopenhagenu otkrili su da antioksidansi u čaju otvaraju ionske kanale te da mogu opustiti mišiće u stijenkama krvnih žila, objavljeno je u časopisu Cellular Physiology&Biochemistry. Ovo bi otkriće moglo dovesti do stvaranja učinkovitijih lijekova za hipertenziju koji bi mogli poboljšati zdravlje milijuna ljudi širom svijeta.
Antioksidansi
Ova je studija otkrila kako antioksidansi iz čaja - katehini - otvaraju proteinski kanal u membranama stanica glatkih vaskularnih mišića u stijenkama krvnih žila. To omogućava pozitivno nabijenim ionima kalija da izađu iz stanica, što pridonosi opuštanju i širenju krvnih žila te snižavanju krvnog tlaka. Za one koji vole čaj s mlijekom dobra vijest je da dodavanje mlijeka u čaj ne umanjuje njegovu učinkovitost u snižavanju krvnog tlaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....