SHUTTERSTOCK
zdravlje kostiju

Osteoporoza prijeti ženama u starosti više no ikada. Pet savjeta kako je možete spriječiti

Rizici opadanja koštane mase uključuju česte padove i lomove kostiju, a na ove jednostavne načine to opadanje možemo znantno usporiti


Održavanje jakih kostiju ključno je za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, posebno za sprječavanje stanja poput osteoporoze koja ima ogroman negativan utjecaj na tjelesno, emocionalno i mentalno blagostanje, osobito žena u postmenopauzi. Ova kronična bolest pogađa jednu u tri žene i jednog u pet muškaraca starijih od 50 godina. Dovodi do oštećenja gustoće i kvalitete kostiju, čineći kosti poroznim i osjetljivijima na prijelome uslijed manjih poskliznuća ili padova. Od 2007. do 2018. godine kod žena je uočen neprestani rast dijagnoze osteoporoze, dok muškarci stagniraju.

Ovih pet navika mogu zaštititi zdravlje vaših kostiju.


Proaktivno razmišljanje

Pregled gustoće kostiju obično pojedinci rade tek s otprilike 65 godina, ali određeni čimbenici poput lijekova, bolesti i obiteljske anamneze mogu zahtijevati ranije djelovanje i savjetovanje s liječnikom, zato nemojte čekati.

Unos kalcija u mlađoj dobi

Djevojčice postižu 90 posto svoje najveće koštane mase do 18. godine, a dječaci do 20. godine, a kako ona počinje opadati u srednjim 30-im godinama, važno je osigurati djeci dovoljno kalcija, osobito tijekom puberteta. Preporučuje se 700 mg kalcija dnevno za djecu 1-3 godine i 1300 mg za one starije od 4 godine, a to se može postići ukomponiranjem hrane bogate kalcijem u svaki obrok.

Prirodni izvori kalcija

Najbolje je kalcij unositi kroz hranu. Ako imate intoleranciju na mliječne proizvode, opcije kao što su sojino mlijeko, losos, kelj, chia i tvrdi tofu izvrsni su nemliječni izvori kalcija.

Izbjegavajte pušenje i prekomjerno pijenje

Pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola također štete zdravlju kostiju.

Redovita tjelovježba

Tjelovježba je ključna za snagu, ravnotežu, koordinaciju i fleksibilnost te tako pomaže u sprječavanju padova koji često rezultiraju prijelomima zapešća i kuka.

Linker
19. rujan 2024 19:11