SHUTTERSTOCK
ZABRINJAVAJUĆE

Osim što ne znaju gdje je klitoris, mladi muškarci ne znaju ni vlastitu anatomiju

Nepoznavanje ženskog tijela za muškarce nije toliko neuobičajeno, ali očekivalo bi se da znaju vlastito, zar ne?


U novom istraživanju, The Urology Foundation znanstvenici su istaknuli zabrinjavajuću razliku u anatomskom znanju među gen Z muškarcima.

Ispitano je 2000 muškaraca diljem Velike Britanije i pokazalo se da samo 41 posto muškaraca u dobi od 18 do 24 godine može točno identificirati lokaciju klitorisa, ključne komponente ženskog seksualnog užitka. Nasuprot tome, 70 posto muškaraca u dobi od 55 do 64 godine uspjelo je odrediti njegovu lokaciju.


Razumijevanje ženske i muške anatomije

Generacijski nesrazmjer u anatomskom znanju je zapanjujuć. Dok istraživanje otkriva da 61 posto muškaraca u svim dobnim skupinama može ispravno identificirati klitoris, mlađi muškarci su znatno manje informirani. Ovaj nedostatak znanja nadilazi samo žensku anatomiju.

Postoji zabrinjavajući nedostatak svijesti među mladićima i o vlastitom tijelu. Samo 48 posto muškaraca u dobi od 18 do 24 godine moglo je locirati svoju prostatu, u usporedbi s 58 posto muškaraca u dobi od 55 do 64 godine. Rebecca Porta, izvršna direktorica Zaklade za urologiju, izrazila je zabrinutost zbog ovog nedostatka svijesti. Naglasila je važnost razumijevanja funkcije i lokacije prostate, pogotovo jer se predviđa da će se stope raka prostate udvostručiti na globalnoj razini do 2040. godine. Porta je naglasila da su rana svijest i edukacija o zdravlju prostate ključni za muškarce kako bi učinkovito upravljali svojim zdravljem.


Zablude o prostati

Istraživanje je otkrilo da mnogi muškarci imaju pogrešne predodžbe o prostati. Gotovo polovica pogrešno vjeruje da prostata igra ulogu u protoku urina, a ne u njezinu primarnu funkciju proizvodnje sjemena. Prostata, koja se nalazi ispod mjehura i okružuje mokraćnu cijev, igra ključnu ulogu u reprodukciji miješanjem spermija sa sjemenom tekućinom, što pomaže oplodnji i sprječava infekcije u mokraćnoj cijevi.

Od raka prostate godišnje u Hrvatskoj oboli 2800 muškaraca. Simptomi kao što su učestalo mokrenje, krv u mokraći ili sjemenu i poteškoće s mokrenjem mogu ukazivati na probleme s prostatom. Razumijevanje vlastitog tijela i prepoznavanje znakova upozorenja je ključno.

Linker
10. rujan 2024 09:02