SHUTTERSTOCK
Imajte na umu

Oprezno s dodavanjem soli jelima, njezin veći unos može povećati rizik od atopijskog dermatitisa

Već jedan dodatni gram natrija u danu značajno podiže izglede da će osoba imati aktivan slučaj ekcema

Visok unos soli, odnosno njenog najvažnijeg sastojka, natrija, potiče hipertenziju, dok dugoročno smanjenje njenog unosa može dovesti do snižavanja krvnog tlaka. Utjecaj na tlak najpoznatiji je negativan učinak pretjerivanja sa solju, ali nije jedini - nedavno američko istraživanje pokazalo je da traga može ostaviti i na koži.

Određene kožne bolesti, među njima i atopijski dermatitis (ili atopijski ekcem), mogu biti izazvane rizičnim faktorima kao što su naslijeđe i alergije, a pogoršane onečišćenjem zraka, znojenjem, hladnoćom i drugim lošim vremenskim uvjetima, nekim kozmetičkim sastojcima, pa i određenom hranom. Novo američko istraživanje, objavljeno u JAMA Dermatology, upire prst u sol kao uobičajen sastojak hrane koji bi mogao biti odgovoran za povećan rizik od pojave suhe i svrbljive kože.

Rizik raste

Atopijski dermatitis je kronična upalna kožna bolest čije su glavne karakteristike suhoća kože i pojava žarišta s lezijama (crvenilo, svrbež, mjehurići koji mogu curiti i krastice). Broj slučajeva te kronične bolesti raste, posebice u industrijaliziranim zemljama, što je povezuje s promjenama okoliša i načina života. Znanstveni tim sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu (UCSF) istražio je spomenutim istraživanjem utjecaj soli na svrbež i suhoću kože te općenito na ekcem. U tu su svrhu proučili podatke 215.832 osobe u dobi od 37 do 73 godine iz Biobanke, dugoročne i opseže studije provedene u Velikoj Britaniji.

Analizirali su uzorke urina i medicinsku dokumentaciju kako bi utvrdili količinu natrija koju sudionici konzumiraju i povezali te podatke s mogućom dijagnozom atopijskog dermatitisa. Pokazalo se da za svaki dodatni gram natrija izlučenog mokraćom unutar 24 sata rizik od dijagnoze ekcema raste 11 posto, rizik od većeg broja slučajeva ekcema 16 posto te rizik za veću ozbiljnost kronične bolesti 11 posto.

Pola žličice

Kako bi provjerili ove nalaze, istraživači su ispitali podatke iz drugog istraživanja, američkog nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani populacije. Podaci oko 13.000 osoba dali su slične nalaze: konzumacija dodatnog grama natrija dnevno - što je ekvivalent polovici žličice kuhinjske soli - bila je povezana s 22 posto većim izgledima da će osoba imati aktivan slučaj ekcema. Autori studije stoga savjetuju pacijentima da ograniče unos soli kako bi bolje kontrolirali žarišta ekcema.

28. siječanj 2025 08:35