MAŽURAN
(pitomi mažuran, pitomi mravinac, vrtni mažuran - Origanum majorana)
Zeljasta trajnica s razgranjenom, četverobridastom i uspravnom stabljikom, visokom i preko 50 cm. Listovi su nasuprotni, duguljasti, cjelovitog ruba. Cvate u srpnju i kolovozu, cvjetovi su ružičasti ili bijeli. Mažuran potječe iz Indije, odakle se ta začinska biljka proširila najprije Europom, a kasnije i diljem svijeta.
Kultivira se i s lakoćom ga uzgajamo u vrtu. Osim pitomog mažurana u kontinentalnom području raste samoniklo i divlji mažuran, koji poznajemo i pod imenom obični mravinac (Origanum vulgare) - također je ljekovitih svojstava. U Sredozemlju, pa tako i u našim najtoplijim primorskim krajevima, po travnjacima raste primorski mravinac, koji još bolje poznajemo pod imenom origano (Origanum beracleoticum). Tu mirisnu biljku valja svakako brati i rabiti kao začin raznim jelima, a naročito za umake i pizzu.
Ljekovita svojstva i primjena
Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi biljke, beru se u vrijeme cvatnje, režući ih pravilno postižemo 3-4 berbe tijekom ljeta. Vežemo ih u snopiće i sušimo na zraku. Čuvamo ih izdrobljene u dobro zatvorenim posudama i tada zadržavaju ljekovite tvari i kroz više godina.
Možemo navesti niz bolesti kod kojih je preporučljiva primjena mažurana:
- astma, katar dišnih organa, kašalj;
- uzetost, iščašenje i uganuće zglobova, reuma, giht;
- peludna groznica, kihavica i upala nosne šupljine, bolesti usne šupljine i upala jezika;
- bolne menstruacije;
- živčane smetnje koje izazivaju lupanje srca, nesanicu, grčeve i tjeskobu;
- čisti želudac i pluća te pojačava cirkulaciju krvi, pospješuje probavu, naročito kod prehlade probavnih organa, potiče na rad sve unutrašnje organe: pluća, bubrege, jetru, slezenu i mjehur;
- preporučuje se slaboj djeci i ženama koje nemaju snage.
• ČAJ: 1-2 čajne žlice mažurana prelijemo s 1/4 l kipuće vode, pustimo odstajati 5 minuta i procijedimo. Pijemo u polaganim gutljajima 1-2 šalice dnevno. Istim čajem liječimo peludnu groznicu, kihavicu i upalu nosne šupljine: ispiremo nos izvana i iznutra, njime natopljenu vatu stavljamo u nos, a na nos stavljamo oblog od mažurana; istovremeno pijemo dnevno 1-2 šalice čaja priređenog od neke ovdje opisane čajne mješavine.
• ČAJNA MJEŠAVINA: u jednakim dijelovima mažuran i kopriva: 2 čajne žličice mješavine prelijemo s 1/2 l vrele vode, i nakon 5 minuta procijedimo. Tu količinu čaja pijemo tijekom dana. Odličan je lijek protiv bijeloga pranja i neredovite menstruacije.
• ČAJNA MJEŠAVINA: 2 dijela mažurana i 1 dio stolisnika: 2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre vrele vode i nakon 5 minuta procijedimo; popijemo ga tijekom dana toploga; izvanredan je lijek protiv svih bolesti dišnih organa, a posebno protiv kašlja, hripavca, promuklosti i bronhitisa.
• ČAJNA MJEŠAVINA: u jednakim dijelovima mažuran, kamilica i kadulja: 2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre vrele vode i nakon 5 minuta procijedimo i pijemo ga tijekom dana. Čaj od te mješavine djeluje osvježujuće, poput kave, a pije se najviše 1/2 l dnevno.
• KUPELJ: u 5 litara vode stavi se 200300 g mažurana i kuha se 15 minuta. Napravimo pune kupke ostajući u kadi 20 minuta. To je izvanredan lijek za slabunjavu djecu i žene koje nemaju snage.
• OBLOZI: zgnječene svježe listove mažurana stavljamo na bolna mjesta, a preko njih povoj.
• MAST: četiri pregršta sitno isjeckanog mažurana stavimo u 1 kg svinjske masti ili maslaca; ostavimo preko noći i lagano otopimo u vodenoj kupelji te stavimo u kutije koje dobro zatvorimo. Ovom mašću mažemo nos iznutra, ako imamo kihavicu, peludnu groznicu i upalu nosne šupljine. Stavlja se i u nos vata natopljena tom mašću, a istovremeno i oblozi od mažurana na nos. Posebno se ta mast preporučuje za mazanje trbuščića djeci koja pate od napinjanja.
• CIGARETE: od suhog mažurana i podbjela naprave se cigarete koje ne samo da nisu štetne, već su ljekovite, a može ih se uzimati i do 10 komada dnevno.
• PRAH: mažuran u prahu primjenjuje se kao burmut za ušmrcavanje u nos.
• MAŽURAN KAO ZAČIN: u tu svrhu poznate su "majoranske pljevice" koje daju naročiti okus kobasicama i salamama. Preporučuje se i kao dodatak različitim drugim jelima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....