Svako rođendansko slavlje uglavnom prati i obavezan veseli ritual - puhanje svjećica na torti. Koliko god je zabavno i jedva iščekivano, tim istraživača na Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini utvrdio je da slina koja se širi puhanjem rođendanske svijeće povećava broj bakterija na glazuri torte za 1400 posto.
Različite vrste bakterija
Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su simulirali rođendansku tortu tako što su na 'kolač' od stiropora stavili glazuru i svjećice. Ustanovili su da nakon puhanja na torti ostaje mnogo bakterija, ali još više iznenađujuće, svaka osoba koja puše ostavlja različite vrste bakterija.
U prosjeku je nakon puhanja svjećica na glazuri bilo 14 puta više bakterija.
Međutim, znanstvenici kažu da ovo otkriće ne treba pokvariti rođendanske zabave jer te bakterije uglavnom nisu opasne za zdravlje. Ipak, oni pohlepniji koji jedva čekaju da zgrabe i drugu krišku rođendanske torte neka razmisle dvaput.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....