Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti, može se povezati s višim razinama lošeg kolesterola i udvostručiti rizik od kardiovaskularnih događaja poput blokiranih arterija, srčanih udara i moždanih udara, prema novom istraživanju koje prenosi CNN.
Štete nasuprot prednostima keto prehrane
- Naša je studija otkrila da je redovita konzumacija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti povezana s povećanom razinom LDL kolesterola ili ‘lošim‘ kolesterolom i većim rizikom od srčanih bolesti - rekla je autorica studije dr. Iulia Iatan.
Iako nije bio uljučen u spomenutu studiju, profesor medicine u istraživačkom centru za prevenciju Stanforda je s obzirom na prethodno provedena klinička ispitivanja o keto prehrani također potvrdio kako ova studija daje važan doprinos znanstvenoj literaturi.
- Ova studija sugerira da štete keto prehrane nadmašuju njezine prednosti - rekao je dodajući da se povišeni LDL kolesterol ne smije odbaciti kao zanemariva nuspojava vrlo nisko-kalorijske prehrane ili keto prehrane.
Shodno tome, ovaj je profesor ukazao na veći rizik od kardiovaskularnih događaja kod osoba s višim razinama ketona u krvi, u usporedbi s onima na standardnoj prehrani.
Provedena studija
U studiji su znanstvenici definirali dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao prehranu u kojoj 45 posto ukupnih dnevnih kalorija koje dolaze iz masti i 25 posto iz ugljikohidrata.
- Istraživanje smo proveli zato što smo vidjeli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperkolesterolemiju nakon ove prehrane - dodala je Iatan.
Hiperkolesterolemija ili visoki kolesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne događaje.
- To nas je dovelo do pitanja o odnosu tih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti s jedne strane prema razini lipida i kardiovaskularnim bolestima. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi - rekla je.
Znanstvenici su usporedili prehranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata s oko 1200 ljudi koji su imali standardnu prehranu, koristeći zdravstvene podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su obuhvatile razdoblje od najmanje deset godina. Otkrili su da su ljudi na keto prehrani imali višu razinu lipoproteina niske gustoće, također poznate kao LDL, kolesterola i apolipoproteina B. Apolipoprotein B je protein koji prekriva proteine LDL kolesterola i može biti bolji pokazatelj predstojeće srčane bolesti od povišene razine LDL kolesterola. Znanstvenici su također primijetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto prehrani udjel zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske mssnoće (33 posto) u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini (16 posto).
- Nakon prosjeka od 11,8 godina praćenja i nakon prilagodbe za druge čimbenike rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja ljudi na keto prehrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja, poput blokada u arterijama koje je trebalo otvoriti postavljanjem stentova, srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti - otkrili su znanstvenici.
Znanstvenici su naveli da njihova studija može pokazati samo povezanost između prehrane i povećanog rizika za velike srčane događaje, a ne i uzročno-posljedične veze, međutim, otkriće je vrijedno daljnjeg proučavanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....