Jeste li znali da svaka druga osoba nakon pedesete godine ima manje ili više vidljive vene?
 Foto: iStock
Novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Doktor u kući: Sve o različitim vrstama operacija vena

Doznajte sve o strippingu, radiofrekvenciji, laserskoj ablaciji, sklerozaciji vena.

Proširenih se vena svi nastoje riješiti, osobito otkad su se pojavile nove metode liječenja koje ne zahtijevaju "pravu operaciju", već su vrlo poštedne. Sve o tim metodama doznajte u novom broju Doktora u kući, koji izlazi u četvrtak.

Svaka druga osoba nakon pedesete godine ima manje ili više vidljive vene, a u ukupnom odraslom stanovništvu svaki četvrti ima taj problem pa ne čudi što mnogi potraže liječničku pomoć. Srećom, posljednjih desetak godina pojavilo se nekoliko metoda koje omogućuju ambulantne zahvate koji traju kratko i ne zahtijevaju anesteziju.

Tek manji dio pacijenta mora na ozbiljnu operaciju, tzv. stripping, zahvat kojim se uklanja cijela bolesna vena. No, prije odluke o odabiru zahvata kojim će se rješavati proširene vene potrebno je postaviti pravu dijagnozu, kaže dr. Marko Ajduk, šef Odjela za vaskularnu kirurgiju Klinike za kirurgiju u KB-u Dubrava. Naglašava da se prvo vizualno pogleda primjerice noga, konstatiraju ispupčenja, otekline ili pak ulcerozne promjene na koži.

Manje invazivne metode

Zahvaljujući novim metodama, koje su manje invazivne, uklanjanje proširenih vena ipak je puno jednostavnije rješiv zdravstveni problem nego što je bio prije samo petnaestak godina. Doda li se tome da već i ultrazvučni pregled može dati odgovor na mnoga pitanja vezana uz bolesti vena, nema razloga za odgađanje rješavanja tog prilično čestog zdravstvenog problema. Doznajte sve o strippingu, laserskoj ablaciji, radiofrekvenciji, sklerozaciji vena.

Osim toga, u novom broju najčitanijeg magazina za zdravlje bavimo se poremećajima u prehrani, od kojih je ortoreksija sve raširenija. Ako je i vama zdrava prehrana postala opsesija (a možda i prava bolest) koja upravlja vašim životom, onda i vi patite od nje. Donosimo i sve o dijagnosticiranju, o tome koje su posljedice i kako se liječi. U našoj Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja, a darujemo vam zdrave pakete kozmetike, dodatke prehrani i knjige.

Doktor u kući s Jutarnjim listom, u četvrtak 2. ožujka, stoji samo 12 kuna.

Linker
19. rujan 2024 01:26