Kako slagati jelovnike, kako brojati ugljikohidratne jedinice, kako kuhati pročitajte u Doktoru plus Dijabetička kuharica.
 Foto: iStock
Novi Doktor plus na kioscima od srijede

Dijabetička kuharica: Čak 90 recepata za ukusna i zdrava jela

Od tradicionalnih do modernih jela, niskougljikohidratnih do onih koje preporučuju većina liječnika i stručna društva. Svoja omiljena jela za vas kuhaju I dijabetičari.

Doktor Plus, specijalno izdanje najčitanijeg magazina za zdravlje donosi dijabetičke recepte nekoliko prehrambenih pravaca na čak sto stranica.

Od tradicionalnih do modernih jela, niskougljikohidratnih do onih koje preporučuju većina liječnika i stručna društva, od slastica i sladoleda koji nisu zabranjeni osobama sa šećernom bolešću, do sirovih proteinskih i voćnih kuglica. Dijabetičari kuhaju za vas svoja omiljena jela koja njima ne podižu razinu glukoze u krvi. Neprestano razmišljanje o tome što, kako i koliko jesti dijabetičarima katkad zna biti naporno. Osnovni je cilj da razina šećera u krvi bude dobro kontrolirana, no također je važno jesti namirnice koje, uz to što reguliraju šećer, pomažu u sprečavanju drugih zdravstvenih komplikacija dijabetesa - bolesti srca, problema s očima i drugih stanja.

16 najboljih

Prema zdravstvenim smjernicama izdvojili smo 16 najboljih namirnica za oboljele od dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Među njima su zeleno lisnato povrće, shirataki rezanci, cimet, jagode, masna riba, chia sjemenke, jabučni ocat, jaja, buča, brokula, češnjak, orašasti plodovi, lanene sjemenke, kurkuma, maslinovo ulje.

Da bismo vam olakšali izbor ugljikohidratnih namirnica, donosimo tablicu s njihovim glikemijskim indeksom i glikemijskim opterećenjem. Ako jedete minimalno ugljikohidrata, tu su i recepti za tradicionalna jela koja imaju zamjene za tradicionalne sastojke poput, primjerice, cvjetače koju uvijek možete koristiti u jelima umjesto riže. Vaša punjena paprika (recept pogledajte ovdje) ili sarma neće uopće izgubiti na okusu, a još ćete im pridodati i obilje nutritivno vrijednih sastojaka iz ovog povrća.

Foto: iStock
Volite miris domaćeg kruha? Tada će vas ovi recepti sigurno razveseliti!

Ne treba se odreći ni krafni, a ni kruha.

- Kruh je utkan u našu gastronomsku tradiciju i teško ga se odreći. Međutim, šećernim bolesnicima nikako se ne preporučuje svježi bijeli kruh. Nakon konzumacije njegov se škrob brzo razgrađuje na glukozu, što rezultira povećanjem koncentracije glukoze u krvi. Preporučuje se kruh od cjelovitih sastojaka, bogat bjelančevinama i vlaknima. U tom se slučaju škrob sporije razgrađuje pa njegova primjerena zastupljenost u prehrani pridonosi uspješnoj regulaciji šećera u krvi. Preporuka je jesti kruh svaka dva do tri dana. Škrob na sebe veže vodu i stvara se gelasta struktura koja usporava razgradnju škroba što također pomaže reguliranju šećera u krvi - naglašava nutricionistica dr. sc. Vesna Bosanac.

U novom broju Doktora plus naći ćete recepte za fini domaći kruh uz koji odlično pašu razni namazi koje također vrlo jednostavno možete sami napraviti.

- Važan faktor za uspjeh u usvajanju novih navika, pa i prehrambenih, jest motivacija. Motiv je za svakoga od nas nešto drugo. Kuhajte, slažite nove kombinacije jela, uživajte! Dijagnozu prihvatite kao novi početak - poručuje psihologinja Ivana Sabol koja je nedavno oboljela od dijabetesa tipa 2. Većina oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj prolazi edukacije o prehrani u regionalnim centrima za dijabetes.

Kako slagati jelovnike, kako brojati ugljikohidratne jedinice, kako kuhati pročitajte u Doktoru plus Dijabetička kuharica.

Koje su preporuke

Ako slijedite preporuke o 50 - 60 posto ugljikohidrata u prehrani, 20 -30 posto masti i 15 -20 posto bjelančevina, donosimo i primjere jelovnika. Pronaći ćete i onaj uz koji ćete i smršavjeti jer je većina oboljelih od dijabetesa tipa 2 i prekomjerno teška. Ako ste pak otkrili načine prehrane koji vam bolje reguliraju šećer u krvi, poput LCHF-a, LC-a (Law Carb) ili, primjerice, prehrane bazirane na namirnicama biljnog porijekla (plant based diet), upoznajte se s receptima nekih naših suradnika koji se s dijabetesom tipa 1 uspješno nose od rođenja, ne uskraćuju si ništa, ali drže dijabetes pod kontrolom i otkrivaju nam što je aru prah, eritrit, i kako chia sjemenkama, koje se svrstavaju u supernamirnice, nadomjestiti jaja.

Što izbjegavati

Ipak postoje namirnice koje je potrebno zauvijek prekrižiti. Izbjegavanje hrane koja povećava razinu šećera u krvi i potiče otpornost na inzulin pomoći će u održavanju zdravlja i smanjiti rizik za buduće komplikacije dijabetesa.

Izbaciti treba transmasti, zaslađena pića, prerađenu hranu, prženu hranu, bijeli kruh, bijelu tjesteninu, bijelu rižu, bijelo brašno, slatkiše i grickalice, osim onih koje sami napravite od biranih sastojaka.

Nije to samo preporuka za oboljele od dijabetesa ili predijabetesa, nego za druge oboljele od najčešćih današnjih kroničnih bolesti kao što su hipertenzija, hiperkolesterolemija, debljina, metabolički sindrom, rak kao i za sve one koji drže do svog zdravlja.

Dijabetička kuharica je na kioscima od srijede, 14. studenoga za 19 kuna.

Linker
17. srpanj 2024 00:36