Shutterstock
nije kasno

Ako ste rođeni između 1965. i 1996. u riziku ste od obolijevanja od čak 17 vrsta raka! Ove navike to mogu spriječiti

Rak je jedan od glavnih uzroka prerane smrti u Europskoj uniji

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rak uzrokuje oko 10 milijuna smrti godišnje, što ga čini drugim vodećim uzrokom smrti na globalnoj razini. Nedavno su znanstvenici s American Cancer Society otkrili još jedan zabrinjavajući trend. Naime, oni rođeni između 1965. i 1996. izloženi su većem riziku od čak 17 različitih vrsta raka.

Ove dobne skupine najčešće obolijevaju od raka debelog crijeva, dojke, gušterače i testisa, a u porastu su, kažu, znanstvenici i melanomi, rak pluća i rak prostate, pogotovo kod onih u dobi od 40 do 60 godina.

Znanstvenici s Ohio State Universityja su otkrili da bi određene prehrambene navike mogle povećati rizik za razvoj raka debelog crijeva koji je u porastu među mladim osobama. Predstavljajući rezultate svog istraživanja Američkom udruženju za kliničku onkologiju pojasnili su da kombinacija konzumiranja previše šećera i nedovoljno vlakana potiče crijeva da proizvode bakterije koje „ubrzavaju starenje” stanica. Te bakterije bi bilo čiji probavni sustav učinile podložnijim kancerogenim mutacijama te manje sposobnim da se obrani od razvoja tumora, pokazala su preliminarna ispitivanja.

Jedan od uzroka za razvoj raka je i sve veći udio mladih ljudi s prekomjernom težinom, ali i povećana konzumacija alkohola, prerađene hrane i smanjena fizička aktivnost, prema istraživačima časopisa Annals of Oncology.

Što možete napraviti već danas

Europa bilježi četvrtinu od svih slučajeva raka u svijetu iako u njoj živi manje od deset posto svjetskog stanovništva, a ta je bolest i jedan od glavnih uzroka prerane smrti u Europskoj uniji. To utječe na zdravlje pojedinaca, ali nosi i znatne društvene i gospodarske posljedice. Europa ima usuglašen kodeks protiv raka koji putem 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave svih oblika ove opake bolesti.

  1. Ne pušite cigarete i ne konzumirajte nikakav oblik duhanskih proizvoda niti e-cigarete.
  2. Oslobodite svoj dom duhanskog dima i održite nepušenje u svom okruženju.
  3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
  4. Budite tjelesno aktivni.
  5. Zdravo se hranite.
  6. Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola.
  7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i koristite zaštitu.
  8. Poštujte zdravstvene i sigurnosne upute za izbjegavanje izloženosti kancerogenima na radnom mjestu.
  9. Saznajte jeste li izloženi radonu u svom domu i okolišu. Ako jeste, saznajte koje mjere prevencije možete poduzeti.
  10. Za žene: dojite svoje dijete.
  11. Za djecu i mlade: cijepite se protiv raka koji uzrokuju virus hepatitisa B i humani papiloma virus (HPV).
  12. Sudjelujte u programima za probirno testiranje i rano otkrivanje raka i njegovih predstadija.

Linker
19. rujan 2024 13:50